Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Mijenja se Zakon o elektroničkim medijima; širitelje govora mržnje čekaju masne kazne

Uskoro nam stiže novi Zakon o elektroničkim medijima (ZEM) koji bi po svemu sudeći trebao biti usvojen na sljedećoj sjednici Vlade. Od nekoliko značajnih izmjena, najveću će pozornost izazvati pokušaj suzbijanja govora mržnje na hrvatskim portalima.

Ministarstvo kulture i medija prihvatilo je kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća pa za govor mržnje velike kazne neće dolaziti na adrese medija već u poštanske sandučiće autora komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona.

Ministarstvo je u potpunosti izmijenilo sporni članak i ubuduće će za komentare odgovarati njihovi stvarni kreatori. Zauzvrat vlasnici medija, ako ne žele biti kažnjeni, morat će u potpunosti promijeniti pravila igre za svoje čitatelje. Odnosno, morat će registrirati korisnika i na jasan i lako uočljiv način upozoriti na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba. „U prvoj verziji ZEM-a zakonodavac je svu odgovornost za govor mržnje u komentarima pod tekstovima namjeravao prebaciti na medije, a za to je bio propisao i rigorozne novčane kazne. HND je tada u svojoj analizi prijedloga ZEM-a između ostalog problematizirao taj članak 93. jer je takav, bez dopuštanja alternative, vodio strogoj penalizaciji, a potom i ukidanju komentiranja uopće, što bi bilo jako loše po slobodu govora. Tvrdili smo da se odgovornost nakladnika za komentare čitatelja može utvrđivati onda kada nisu ispunjeni neki uvjeti, odnosno ako korisnika prije komentiranja nije proveo kroz postupak složene registracije i identifikacije, ali i vrlo jasno dao do znanja što podrazumijeva širenje govora mržnje”, poručio je čelni čovjek HND-a Hrvoje Zovko.

Njihov prijedlog je prihvaćen na radost mnogih medija.

(Novosti.hr / Mario Kurhelec )

Facebook
E-mail