Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Mesić: ‘Vladi sam doveo švicarskog investitora za Inu, kad ono, na sastanak dolazi bivši Severinin muž…bar sam tako mislio’

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Saša Zinaja/NFOTO)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otkrio je da se premijer i bivši ministar uopće nisu namjeravali suprotstaviti MOL-u oko zatvaranja rafinerije u Sisku i misli da svime dirigira netko treći

Da su premijer Andrej Plenković i njegovi ministri bili posve nezainteresirani za rješavanje pitanja budućnosti Ine i da se nisu imali namjeru suprotstaviti MOL-u u provođenju njegova prvog velikog cilja, a to je podređivanje Ine MOL-u i zatvaranje Inine Rafinerije nafte Sisak, Nacionalu je posvjedočio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. On je još u listopadu 2020., nekoliko mjeseci nakon što je Nacional otkrio da Ina hrvatsku naftu koja se ranije prerađivala u sisačkoj rafineriji, umjesto prerade u Rafineriji Rijeka, sada transportira u MOL-ove rafinerije u Mađarskoj, otkrio detalje jednog razgovora s Plenkovićem.

Naime, Mesić je na pitanje kako ocjenjuje politiku Plenkovića prema Ini u situaciji kad još nije otkupljena niti se našao novi strateški partner, dok je sisačka rafinerija zatvorena, a modernizacija Rijeke može trajati godinama, rekao kako je bio u kontaktu s predstavnicima jednog švicarskog konzorcija koji je bio zainteresiran pokrenuti ponovnu preradu nafte u sisačkoj rafineriji.

Iz tog konzorcija zamolili su ga za pomoć u kontaktu prema Ini. Najprije je uputio službeni dopis Ini da pokuša dogovoriti sastanak s potencijalnim ulagačima u Rafineriju Sisak, no iz Ine su mu poručili da nisu zainteresirani. Potom je cijeli projekt pokušao predstaviti premijeru Plenkoviću.

“Kad su mi se javili predstavnici jednog švicarskog konzorcija koji su htjeli kupiti ili s punim programom na pet godina iznajmiti rafineriju u Sisku, a moguće i rafineriju u Rijeci, obavijestio sam o tome premijera Plenkovića i objasnio mu da, ako ništa drugo, to može koristiti kao municiju za pregovore s Mađarima koji su tvrdili da u Hrvatskoj nema dovoljno sirovina. Švicarci su čak tvrdili da te proizvode ne bi plasirali za tržište MOL-a, nego će ih plasirati dalje. Plenković je to spustio na razinu ministra Ćorića, a on nije želio primiti Švicarce jer su kasnili 15 minuta na sastanak na koji su doletjeli privatnim avionom. Dočekala ih je tajnica i rekla kako je ministar Ćorić rekao da ih neće primiti, jer oni kašnjenjem pokazuju da podcjenjuju institucije hrvatske države. Dok je to govorila, ministar je otvorio vrata, ali i dalje ih nije htio primiti jer je već promijenio svoj raspored pa su se dogovorili da će im dati drugi termin. No, koliko znam, do danas taj termin još nisu dobili. I od toga ništa”, rekao je Mesić.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić odbio je primiti švicarske investitore. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Međutim, detalji tih kontakata koje je Mesić podrobno opisao za Nacional najbolje ilustriraju kako su Plenković i njegovi ministri bili potpuno nezainteresirani. Naime, Plenković nije uspio primiti Mesića na službeni sastanak u Vladi, već su se sreli tijekom jedne konferencije u Sarajevu, u hotelu Europa. Mesić je ondje rekao Plenkoviću o čemu se radi, a s njim je u društvu bila i tadašnja ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

“Martina Dalić kao ministrica gospodarstva nije za mene imala ni jedno jedino pitanje o tome tko su ti investitori, koliko su ozbiljni, kakvi su njihovi planovi, apsolutno ništa je nije zanimalo, samo je gledala preko mene. I on i ona bili su kao mumije, nisu imali ni jedno pitanje. Tražio sam od Plenkovića da mi kaže koji bi ministar mogao primiti predstavnike tog konzorcija kako bi onda taj ministar sve mogao prenijeti Plenkoviću. Malo je razmišljao i onda rekao da će ih primiti ministar Ćorić. Kad sam pitao kako ću doći do Ćorića, Plenković mi je rekao da je i Ćorić u Sarajevu”, rekao je Mesić.

Mesić je uspio dogovoriti kratki sastanak s Ćorićem, a taj je sastanak opisao pomalo šaljivo:

“I dolazi ministar Ćorić. Prvo sam mislio da je to Severinin muž. Znaš ono, frizura počešljana na stranu, mislio sam što sad ovaj tu radi. Pustio je bradu, ja ga dotad nisam vidio s bradom, i još zabacuje kosu kao onaj Severinin bivši muž. Ali onda sam shvatio da sam pogriješio u osobi i da je to ministar Ćorić. I sad sam ponovno istu priču ispričao pred njim. On gleda preko mene, ne pita ništa. Ja sve ispričam, on šuti. Nema pitanja. Ja kažem: “Kad ti možeš primiti Švicarce?” On malo gleda svoj rokovnik pa kaže jedan dan u 10 sati. Oni dolaze iz Švicarske privatnim avionom, ali kasne petnaestak minuta zbog gužve na aerodromu i javljaju se u Ministarstvo kod tajnice, ali tajnica kaže: “Ministar je rekao da vi omalovažavate i podcjenjujete institucije hrvatske države.” Oni su u čudu gledali, pokušali objasniti da su imali gužvu na aerodromu, ali tajnica je rekla da ministar već ima drugi program. I dok su oni tako pregovarali, dolazi ministar Ćorić. Ni tada nije imao nikakvih pitanja za njih, već im je stojećke rekao: “Vi podcjenjujete institucije hrvatske države.” Oni su mu ponovno pokušali objasniti da su imali probleme na aerodromu, ali on ih nije ni slušao, već im je rekao da ima drugi program. Dakle, ništa ga nije zanimalo.”

Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Mesić to tumači time da je odluka o Ini i Rafineriji nafte Sisak već bila donesena tako da MOL dobije sve.

“Odluka je donesena da Mađari dobiju sve, a oni gube sve. Zato nije bilo nikakvih razgovora. Ćorić je na kraju rekao da ostave svoje kontakte tajnici te da će im ona javiti kad ih on može primiti. Evo, od tada je prošlo skoro dvije godine. I još ih nisu nazvali. I zato je meni jasno da je to morao biti netko izvan, netko tko dirigira cijelim tim sistemom. Jer ako idu zatvoriti rafineriju, radnici ostaju bez posla, rafinerija evo ni do danas ne radi, a oni nisu zainteresirani ni za prodaju ni za zakup. Ništa. Iako su Švicarci garantirali da oni s proizvodima koji budu izlazili iz te rafinerije neće ići na tržište MOL-a i Ine, što bi i službeno potpisali. Dakle, ne bi bilo konkurencije. I unatoč tome, ovi ne pristaju”, kaže Mesić.

Mesić je u intervjuu Nacionalu prije dvije godine komentirao i izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je tadašnjeg ministra Tomislava Ćorića nazvao mađarskim potrčkom. Na pitanje misli li da Milanović ima neke konkretne informacije ili je Ćorića samo htio uvrijediti, Mesić je rekao:

“Vjerojatno ima neke informacije, pretpostavljam da je riječ o prodaji naše nafte u MOL-ove rafinerije umjesto da se prerađuje kod nas. Jer ako su Švicarci nudili zakup rafinerije, trebalo je s njima barem sjesti i utvrditi je li ponuda ozbiljna. Da zaposliš svoju rafineriju umjesto da je zatvoriš. Švicarci su htjeli uzeti i jednu i drugu rafineriju, ali pretpostavljali su da neće moći obje pa su tražili samo Sisak, ali na kraju ni od toga nije bilo ništa. To je samo dokaz da taj problem s MOL-om nije od jučer, a tvrdnje o tome da će Hrvatska otkupiti Inu nisu mi uvjerljive.”

Na pitanje gubi li tako Hrvatska svoj suverenitet, bivši predsjednik je zaključio:

“Bez ikakve sumnje, jer riječ je o resursima koji su bogatstvo ove zemlje i treba ih koristiti.”

Nacional.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave