Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Gong traži uvođenje Građanskog odgoja u sve škole

”Nužno je osigurati jedinstveni kurikulum za provedbu GOO-a na razini cijele Hrvatske, kako bi se razvoj građanskih kompetencija mladih sistematično pratio”, naglašavaju iz Gonga

(Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Mladi koji prođu nastavu GOO razviju vještine i stavove potrebne za primjenu, zaštitu i promicanje ljudskih prava

Gong je u ponedjeljak u povodu početka nove školske godine podsjetio na važnost provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) u školama kao zasebnog predmeta, kojim bi se učenicima omogućilo sustavno stjecanje znanja i vještina za zaštitu i obranu ljudskih prava i demokracije.

”Naš je cilj da mladi koji prođu nastavu GOO razviju vještine i stavove potrebne za primjenu, zaštitu i promicanje ljudskih prava u svakodnevnom životu, a svojim znanjima, vještinama i stavovima zauzmu aktivnu ulogu u obrani demokracije, vladavine prava i temeljnih sloboda”, priopćio je Gong.

U toj udruzi smatraju da je aktualno stanje u kojem određene jedinice lokalne samouprave imaju svoje modele izvođenje predmeta hvalevrijedno, ali nikako nije dovoljno.

”Nužno je osigurati jedinstveni kurikulum za provedbu GOO-a na razini cijele Hrvatske, kako bi se razvoj građanskih kompetencija mladih sistematično pratio”, naglašava Gong.

Uz to, GOO bi trebao biti sastavni dio programa studija za nastavnike.

”Kroz novostečeno znanje na GOO satovima jačala bi se i uloga vijeća učenika, vijeća roditelja i demokratskog modela upravljanja ustanovama, kako bi se mijenjala školska klima, a učenici tijekom školovanja mogli iskusiti i naučiti kako demokracija funkcionira u svakodnevnom životu”, poručuje Gong.

Novosti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave