Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

MEMORIJALNI TURNIR IZIDOR GROSS 81: HORVAT ISPRED STARČEVIĆA U FOTOFINIŠU

U Zagrebu je 27. siječnja 2023. održan Memorijalni šahovski turnir Izidor Gross 81.

(Foto: Dejan Glišić) Ante Leon Starčević (bijeli) i Damjan Horvat (crni) na prvoj ploči, Ante Jurković (bijeli) i Ivan Kalajžić (crni) na drugoj ploči

Izidor Gross bio je jedan od osnivača Karlovačkog šahovskog kluba 1908. i Hrvatskoga šahovskog saveza 1912. godine. Pisac je prve šahovske knjige na hrvatskom jeziku “Šahovska abeceda” 1909. godine, a kasnije je izdao knjige “Povijest šaha” (1912.) i “150 izabranih problema” (1936.). I danas se u hrvatskom jeziku koriste nazivi šahovskih figura koje je u prijevodu s njemačkoga jezika prvi upotrijebio upravo Izidor Gross. Bio je organizator prvog međunarodnog problemskog turnira na Balkanu 1912. Surađivao je s brojnim dnevnim listovima: “Narodni glas”, “Karlovački glasnik”, “Zagreber Tagblatt”, “Morgenblatt”, “Dom i svijet” itd. Širom svijeta je objavio preko 350 šahovskih problema. Uspostavom kvislinške NDH, Izidor Gross i cijela njegova obitelj kao Židovi podliježu progonu. U logor Jasenovac deportiran je 23. studenog 1941. gdje je ubijen, dijeleći tako sudbinu desetaka tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata antifašista. Točan datum smrti Izidora Grossa nije poznat, pa ga se šahisti prisjećaju na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Turnir u organizaciji Šahovskog kluba “Aer”, Udruge hrvatskih branitelja antifašista – BRANA i Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo odigran je u prostorijama mjesne samouprave u Branimirovoj 67, brzopoteznim tempom i švicarskim sustavom u 9 kola.

U dramatičnoj završnici pobijedio je majstorski kandidat Damjan Horvat, lanjski pobjednik ovog memorijala, koji je majstora Antu Leona Starčevića nadmašio tek po drugom dodatnom kriteriju, a oba su osvojila po 7,5 bodova. Treće mjesto zauzeo je majstorski kandidat Ivan Kalajžić sa 7, a četvrto majstor Ante Jurković sa 6,5 bodova. Peo i šesto mjesto podijelili su majstorski kandidat Milan Tušek, ujedno najuspješniji veteran, i debitant Mile Bićanić sa po 5,5 osvojenih bodova. Najuspješniji kadet bio je Mihael Ratkajec.

Poredak na turniru: 1-2. Damjan Horvat i Ante Leon Starčević 7,5, 3. Ivan Kalajžić 7, 4. Ante Jurković 6,5 5-6. Milan Tušek i Mile Bićanić 5,5, 7-12. Mario Bilić, Juraj Havaš, Mirko Raljić, Vojislav Poljak, Božidar Babić i Josip Kasap 5, 13-15. Darijan Mišak, Dejan Glišić i Boro Đurić 4,5, 16-18. Denis Jakupec, Josip Romić i Zdravko Margitić 4, 19-21. Vlado Pucan, Mihael Ratkajec i Ivan Peles 3,5, 22. Danijel Domazet 3, 23. Edin Pehadžić 2,5, 24. Bruno Sontag 2, 25-27. Đuro Babić, Adrian Pirraku i Noa Leskovar po 1 osvojeni bod.

Dejan Glišić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave