Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Međunarodni apel za Božićni mir u Ukrajini

(Foto: Wikipedia)

FIR je potpisao, zajedno s nekoliko drugih međunarodnih organizacija i mreža, sljedeći Božićni mirovni poziv. Nadamo se civilnim narodima na ovim prostorima da će se poziv čuti.

Pozovimo na prekid vatre u Ukrajini za Božić 2022./2023., od 25. prosinca do 7. siječnja, kao znak naše zajedničke ljudskosti, pomirenja i mira.

Božićno primirje 1914. godine u jeku Prvoga svjetskog rata bilo je simbol nade i hrabrosti, kada su narodi zaraćenih zemalja sami organizirali primirje i uključili se u spontano pomirenje i bratimljenje. To je bio dokaz da čak i tijekom najžešćih sukoba, prema riječima pape Benedikta XV., “puške mogu utihnuti barem u noći kada su anđeli pjevali”.

Obraćamo se vođama zaraćenih strana: neka oružje šuti. Dajte ljudima trenutak mira i kroz ovaj trenutak otvorite put pregovorima.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da snažno podrži i zagovara božićni prekid vatre i da pogura novi početak pregovora između dviju strana.

Naša vizija i cilj je nova mirovna arhitektura za Europu, koja uključuje sigurnost za sve europske zemlje na temelju zajedničke sigurnosti.

Mir, pomirenje, zajednički osjećaj ljudskosti mogu trijumfirati nad mržnjom, nasiljem i krivnjom koji trenutno dominiraju ratom. Podsjetimo se da smo svi ljudi i da je rat i uništavanje jednih protiv drugih besmislen.

Božićno primirje prijeko je potrebna prilika da ponovno prepoznamo naše suosjećanje jednih prema drugima. Zajedno – uvjereni smo – ciklus razaranja, patnje i smrti može se prevladati.

U tom smislu FIR želi svim savezima članicama, njihovim članicama i svima koji su vezani za antifašističke ideje i zadaće mirnu i zdravu Novu 2023. godinu. Sljedeći Newsletter bit će distribuiran u siječnju 2023. godine.

FIR

Facebook
E-mail