Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

LATINKA IZMEĐU POLITIKE I POVIJESTI

(Foto: kic.hr)

U petak, 3. ožujka u 19 sati održat će se tribina posvećena Latinki Perović (1933. – 2022.), povjesničarki, znanstvenici i spisateljici.

S povjesničarima Dubravkom Stojanović i Milivojem Bešlinom iz Beograda te s Vesnom Teršelič i Tvrkom Jakovinom iz Zagreba, razgovarat ćemo o ulozi Latinke Perović u politici u vrijeme srpskih liberala. To razdoblje se u povijesti Srbije i Jugoslavije ističe kao posebna cjelina, usporediva s vremenom Hrvatskog proljeća, kada su se stvorile okolnosti za reformu sistema i početak tranzicije. Obračunom s Proljećarima i Liberalima, Jugoslavija je utonula u dogmatsku fazu socijalizma koja je bila uvod u krizu 1980-ih, a na kraju i u krvavi rat.
Nakon svrgavanja s vlasti, Latinka Perović okrenula se znanosti. Doktorirala je, zaposlila se u znanstvenoj instituciji, objavila više od 20 monografija i postala je jedna od vodećih povjesničarki. U svojim člancima i knjigama donijela je sasvim novo tumačenje srpske povijesti 19. i 20. stoljeća, što je bio “kopernikanski obrat” u razumijevanju suvremenosti.
Od 1990-ih Latinka je bila angažirana u antiratnom pokretu kroz znanstvene projekte, konferencije i knjige u kojima je tragala za dubinskim uzrocima jugoslavenske ratne drame.

Preminula je u Beogradu na samom kraju 2022. godine.

kic.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave