Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Konačno. Otkrivamo važnu pravomoćnu presudu: HOS-ovac osuđen zbog nošenja kape sa ‘Za dom spremni’

(Foto: Wikimedia Commons)

‘Za dom spremni uznemiruje javnost’ stoji u obrazloženju pravomoćne presude kojom je bivšem branitelju sporna kapa i oduzeta

Visoki prekršajni sud RH donio je novu važnu presudu kojom se sankcionira pozdrav Za dom spremni. Iako je prije dvije i pol godine taj sud presudio kako ovaj povik u Bojni Čavoglave Marka Perkovića Thompsona nije kažnjiv, sada je pravomoćno kažnjen jedan umirovljeni branitelj koji je nosio HOS-ovu kapu sa spornim natpisom.

Utvrđeno je da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno da je isticanjem natpisa Za dom spremni uznemirio javnost.

S kapom na prosvjedu u Zagrebu

Policajci su ga sa spornom kapom zatekli na prosvjedu koji se u Zagrebu održavao 2. ožujka 2019. godine. Prijavili su ga za remećenje javnog reda i mira, a Općinski prekršajni sud u Zagrebu izrekao mu je u listopadu 2019. novčanu kaznu od 1.131 kunu, odnosno sadašnjih 150 eura.

Umirovljeni branitelj uložio je na tu presudu žalbu, pa je i ovaj slučaj došao na Visoki prekršajni sud RH. U žalbi je objašnjavao da je riječ o običnoj kapi šilterici HOS-a, koja je jednaka kapi bilo koje druge brigade HV-a ili neke druge postrojbe iz Domovinskog rata.

Tko se uznemirio zbog kape?

“Znakovlje HOS-a je verificirano u Ministarstvu obrane i predstavlja oznaku sastavnog dijela Hrvatske vojske. Kapom s legalnim grbom HOS-a ne može se remetiti javni red i mir. Osim toga, nitko nije ni prijavio remećenje javnog reda i mira. Za dom spremni je povijesni hrvatski pozdrav i nije zabranjen niti jednim zakonskim aktom”, naveo je umirovljeni branitelj u žalbi.

Visoki prekršajni sud u novoj važnoj pravomoćnoj presudi protiv natpisa Za dom spremni žalbu mu je odbio. Detaljno su obrazložili zašto su ga odlučili kazniti.

Pozdrav koji simbolizira mržnju

“Ovdje se doista radi o starom hrvatskom uzviku odnosno izrazu koji je, gledajući s povijesne dimenzije, bio vrlo rasprostranjen u svim slojevima društva, a koristio se i u pjesništvu i umjetnosti. Zbog svog tradicijski utjecajnog značenja koristio se i kao službeni pozdrav Ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne državne Hrvatske. Budući da je taj pokret iznikao iz fašizma, a utemeljen je i na rasizmu, simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti”, navedeno je u presudi Visokog prekršajnog suda RH.

Upravo to je, ističe se dalje, bio razlog zbog kojeg je natpis na kapi mogao uznemiriti javnost. Baš se uznemirenje javnosti spominje u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mir na osnovu kojeg je Visoki prekršajni sud proglasio ovog umirovljenog branitelja krivim.

Sud branitelju oduzeo spornu kapu

Odlučujući o žalbi sud je u obzir uzeo i Dokument dijaloga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima iz 2018. godine. U pitanju je tijelo koje je osnovala Vlada s ciljem da se konačno zauzme stav prema pozdravu Za dom spremni. To je Vijeće napisalo da ‘demokratsko društvo mora poći od nužnosti uravnoteženja javnog interesa društvene zajednice da se taj pozdrav ne pojavljuje u javnom prostoru, i prava dijela hrvatskih branitelja na poštivanje vojnih insignija sa spornim pozdravom, pod kojim su se oni borili tijekom Domovinskog rata za demokratsku Hrvatsku’.

“Vijeće je navelo da bi se javna uporaba ovog pozdrava mogla iznimno dopustiti samo pri komemoriranju branitelja koji su u Domovinskom ratu poginuli pod insignijama s ovim pozdravom. No, prosvjed 2. ožujka 2019. nije bio takav događaj, pa se uporaba šilterice s natpisom ‘HOS – ZA DOM SPREMNI’ ne može opravdati”, poručuje sud.

Inače, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira za ovakvo uznemiravanje javnosti predviđa novčanu kaznu do 150 eura ili do 30 dana zatvora. Visoki prekršajni sud zaključio je da je kazna koju je dobio umirovljeni branitelj primjerena, te je naložio da mu se kapa trajno oduzme.

(telegram.hr/Ana Raić Knežević)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave