Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Komemoracija za Vojakovčane

Obilježeno najveće stradanje srpskog naroda u križevačkom kada su početkom avgusta 1941. ustaše ubili na desetke nedužnih. Najviše ubijenih bilo je u Vojakovačkom Osijeku gdje je 19. avgusta strijeljano 15 ljudi

Okupljanje ispred spomen-obilježja

Uorganizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca i Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije (VSNM), u nedjelju, 24. jula, održana je komemoracija za žrtve fašističkog zločina i pale partizanske borce u Vojakovačkom Osijeku i Vojakovcu. Osim vijećnika i vijećnica, učestvovali su i mještani spomenutih sela te potomci stradalih.

Komemoracijom se obilježava najveće stradanje srpskog naroda u križevačkom kada je početkom avgusta 1941. godine od ustaša ubijeno na desetke nedužnih. Najviše ubijenih bilo je u Vojakovačkom Osijeku gdje je 19. avgusta strijeljano sveukupno 15 ljudi. Najmlađa žrtva Đuro Vitanović imao je 20 godina dok se njegov bratić Bogdan Vitanović tada star 17 godina, uspio spasiti zahvaljujući intervenciji jednog komšije hrvatske nacionalnosti. Nakon ovog zločina svi stanovnici srpske nacionalnosti iseljeni su iz mjesta i poslani najprije u ustaški logor u Bjelovaru, a potom u logor Slavonska Požega iz kojega su poslije nekog vremena vraćeni kućama. Za vrijeme boravka u logorima, u kuće i na imanja pravoslavnih porodica naseljeni su bili Slovenci protjerani iz Slovenije od njemačkih nacističkih vlasti. Osim tamošnjih Srba, u logorima smrti od Jadovna do Jasenovca, stradali su i pojedini Jevreji. Njihova imena ispisana su na spomen-ploči obnovljenog zajedničkog spomenika koji je nakon miniranja 1991. ponovo izgrađen i premješten iz centra mjesta na pravoslavno groblje.

(Novosti/Z.Vitanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave