Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ko je više uradio za baštinu antifašizma – HDZ, SDP ili SDSS

Ivan Zidarević

Uspešno smo preživeli još jedan najduži dan u godini, letnji solsticij ili ti dolazak leta na severnoj hemisferi naše planete pod nagibom (21. juni).

Za one koji ne žele da znaju više u pitanju je dan kada i naša Domovina (uključujući i Herceg-Bosnu) prima više sunčeve svetlosti nego bilo kog drugog dana u godini, ali radi pedantnosti važno je istaći da to nužno nije i najtopliji dan u godini.

Za onaj većinski deo Domovine, koji više daje para za ezoteriju nego nauku, astrološki smo ušli u vladavinu Raka. To bi mu značilo da smo se prešaltali sa okretnog i površnog Blizanca na emotivnog i romantičnog Raka.

Ovo razdoblje obeležiće povećana potreba za bliskošću, to uključuje i grljenje pod klimom ili u zapišanom moru, uz veći interes drugih prema vama, nama, što izaziva dodatne tegobe u pogledu smišljanja kako nekoga da ”skinete s grbače”.

Rakovi su osobe koje krase epiteti da su emotivni i intenzivni, intuitivni i saosećajni. Radi se o porodičnim ljudima koji imaju nešto šta bi mu bilo ”roditeljski instinkt” (šta već da je to) te su dobri čuvari tajni drugih.

Ovo se sve više postavlja kao imperativ u svim odnosima, a najviše u bavljenju politikom, koja čoveku sa zabetoniranim idealima na početku mandata za četiri godine izgradi kuću ili dve. No to je neka druga i jednako nam nebitna priča.

Baš dan nakon što smo zakoračili u leto, uz povećani priliv deviza od turista koji žele da se odmore na našem plavom Jadranu bez nekog dodatnog sadržaja, u prošlu sredu, neradan dan od usporenog letnjeg rada, proslavili smo praznik Dan antifašističke borbe.

Još uvek ga obeležavamo u znak sećanja na 22. juni 1941. godinu kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Za one koji su skloni negacijama, bila je to prva antifašistička jedinica u Hrvatskoj, ali i u ovom delu Evrope.

Pod upeklim Suncem, među prisutnim antifašistima bio je i vrhovni komandant, onaj čiji je domen spoljne politike pravljenje diplomatskih skandala, predsednik SABA RH, izaslanik predsednika Hrvatskog sabora, ali i izaslanik predsednika Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je, eto ti ga na, horoskopski Rak.

Naš vredni ministar (HDZ) u svojem je govoru naglasio da je antifašizam deo identiteta i istorije hrvatskog naroda (hvala ti Bože da se govori o narodima, a ne samo Hrvatima), utkan u hrvatsku državnost te da je prihvaćenje vlastite istorije – i dobrih i loših strana – znak zrelosti jednog naroda, društva i države. ”Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije”. Bravo, imenjače!

”Partizanski pokret okupio je brojne hrvatske građane različitih nacionalnih, vjerskih etičkih pripadnosti. Spajao ih je jedan cilj – pobjeda nad fašizmom i uspostava mira. Taj je cilj prepoznao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i sam sudionik pokreta te je 1991. godine predložio da 22. lipnja postane i državni praznik”. Ništa bez Titovog generala Tuđmana (HDZ).

”Pri tome je kao i kod definiranja izvorišnih osnova Ustava RH poslao jasnu poruku da je antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda utkan u našu državnost. Želim naglasiti da je prihvaćenje vlastite povijesti, i dobrih i loših strana, znak zrelosti jednog naroda”, zaključio je naš mladi ministar koji je rođen tik pred granicu Raka i Lava sa Mesecom kao vladajućom planetom i vodom kao svojim elementom.

Da je antifašizam trajna vrednost govori i to da smo ga mi učukali u postojanje naše Domovine jer se nalazi u samim izvorišnim osnovama našeg napaćenog i pogrešno interpretiranog Ustava. Upravo je o tome pisao prvi nam predsednik Domovine i nekadašnji predsednik FK Partizan, ali i osnivač HDZ-a u delu preambule koja govori o vrednovanju ZAVNOH-a nasuprot neustavne NDH.

Čini se da mnoge stvari vezane za baštinjenje antifašizma, od folkora do supstrata, mi dugujemo upravo vremenima vladavine HDZ-a. Malo ko se seća, svi se sada pozivamo na sinkopu, kako je Hrvatski sabor 13. aprila 2005. godine (u vladavini Ovna) izglasao nešto, a tadašnji predsednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) potpisao, šta se naziva Deklaracija o antifašizmu.

Upravo se u ovom dokumentu izražava privrženost vrednostima savremene demokratije i potvrđuje antifašistička utemeljenost i opredeljenje Domovine i hrvatskog društva. Naglašava se da su vrednosti i visok doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu ugrađene u temelje samostalne Republike Hrvatske, gde su i afirmirane Odluke ZAVNOH-a.

Nadalje, u Deklaraciji se poziva na trajnu povezanost hrvatskog antifašizma sa opštim demokratskim stečevinama i da državne i javne institucije na objektivan, celovit i nepristrasan način sagledavaju istorijsko razdoblje Drugog svetskog rata i antifašizma u Republici Hrvatskoj te da rade na očuvanju dostojanstva i brige nad učesnicima antifašističke borbe, na očuvanju antifašističke baštine kao opšteg kulturnog dobra i da rade na ukupnoj zaštiti i afirmaciji vrednosti antifašizma kao zaloga civilizacijske budućnosti.

I sad se postavlja pitanje, bez da mešamo vrednosne sudove u sve to (to je ono kada iznosimo lične i subjektivne stavove uz česte uvrede drugih na osnovu njihovih nepromenjivih fizičkih karakteristika), ko je i šta je više uradio za baštinjenje antifašizma u Domovini.

Da li je to bila Hrvatska demokratska zajednica ili raspolućena Socijaldemokratska partija (koja neuspešno baštini crvenu boju i karanfile kao svoju antifašističku tradiciju) ili je to ipak Samostalna demokratska srpska stranka koja je 2005. godine bila u koaliciji sa HDZ-om kao što je i danas.

(Autograf.hr/Ivan Zidarević)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave