Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Klancir: Matijaniću su prije u bolnici govorili da povuče neku vezu, ali nije se dao

NAGRAĐIVANA novinarka Đurđica Klancir na Facebooku je objavila tekst o prerano preminulom novinaru Indexa Vladimiru Matijaniću.

Tekst uz dozvolu autorice prenosimo u cijelosti.

“O Vladi Matijaniću, velikom novinaru, velikom čovjeku:

Još od prve vijesti da je umro čitam njegove poruke na Messengeru. Neki put doprem dalje, neki put posustanem kod neke rečenice koja je sada poprimila drugačije značenje, postala posebno bolna.

Neponovljive kreacije koje je znao spakirati samo Matijanić

Do prije par mjeseci nisam ga poznavala uživo, samo sam čitala njegove tekstove. Voljela sam njegov stil, način na koji sklapa rečenice, kako drsko zaključuje, njegovu duhovitost. Sviđalo mi se kako se vješto prebacio iz novina na portal, kako je zablistao na Indexu. Voljela sam njegove tekstove jer nije bio pretenciozan, jer je pisao jednostavno i pitko, a opet se vidjelo njegovo golemo znanje i sjajna analitika. Posebno su mi bili dragi njegovi intervjui.

Morali bi ući u antologiju hrvatskog digitalnog novinarstva kada bi je itko ikada pripremao (da, zamišljam odmah kako bi on ovo sprdao, ali ipak…) jer on je majstorski izveo model intervjua koji je kao transkript, a opet nije, nego je više kao dokumentaristički igrokaz. I pitanja je ostavljao nesavršena, bez pretjeranog poliranja, a u odgovorima su ostajale i uvrede novinaru i vicevi i uvrijeđeno prekidanje veze.

Nije dao glavnoj urednici Indexa da ga kandidira za novinarsku nagradu

Bile su to neponovljive kreacije koje je znao spakirati jedino Vladimir Matijanić.

Zato sam ga i predložila za nagradu HND-a. Bilo mi je nezamislivo da razgovaramo o nagradama za najbolje novinarske radove u 2021. a da nema u konkurenciji njegovih radova iz kolekcije ‘dr. Vice’. Žiri za internetsko novinarstvo, sastavljen od novinarki i novinara iz zbilja različitih medija, glatko je izabrao Vladu za pobjednika. Zbog njegovog rada. Većina ga nije poznala uživo.

Upoznali smo se tek poslije nagrade, saznala sam da nije dao glavnoj urednici Indexa, Andreji Hudiki da ga kandidira, ali ipak nije zamjerio da je predložen ovako ‘sa strane’, no, iskreno je bio začuđen, jer obično se misli da to ide po frendovskoj ili klanovskoj liniji.

Pisao je lagano i razorno, ali nikad se nije gurao u prve redove

Od tada smo si dosta pisali. Diskutirali smo o politici, o novinarstvu, o zdravlju, o budućnosti…O tome ima li uopće više smisla ovaj naš prokleti posao jer je sve više nedodirljivih. Zezao se: ‘Da sam se barem znao uključiti u livanjski lobi’.

Dok sam čitala njegove tekstove na Indexu vidjela sam samouvjerenog novinara koji piše lagano i razorno, a kako sam ga upoznavala kao osobu, sve sam više vidjela njegovu iznimnu skromnost, krhkost, zazor od guranja u prve redove, od pripadanja ikakvim ‘klanovima’…

Njegova životna filozofija bila je “Kako za sve tako i za mene”

Rekao mi je da je u vrijeme ranijih boravaka u bolnici znao čuti da bi trebao nazvati ovog ili onog doktora ili pokrenuti neku vezu. Ali on se nije dao. Baš kao što je u jednom postu na Fb opisivao kada u bolnici nije bilo tople vode za tuširanje. Kako za sve, tako i za mene, bila je i ostala životna filozofija Vladimira Matijanića.

Čujemo to i u ovim razgovorima s Hitnom. On nastupa plaho, da ne bi bilo da on nešto očekuje drugačije… On ne očekuje ništa drugo osim onog što je normalno za sve u Hrvatskoj. I tako je pokazao i dokazao svojim životom da za obične ljude, one bez veze, bez zaleđa, ovdje više nitko ne mari.

Ili ćeš pristati na koncept koji su zacementirale hrvatske vlasti, a to je da zoveš vezu ili se guraš kako znaš i umiješ, ili ćeš riskirati svoj život i život svojih voljenih. Da nije bilo hrabrosti i lavovske snage njegove Dee ovaj dio njegove borbe ostao bi skriven, a ne smije.

Znam da je zazirao od javnog nastupa, ili kako bi on rekao – ‘Ne znam ja s ljudima’. Ali dogodilo se da svoje zadnje trenutke dijeli s ljudima, da bi drugim ljudima bilo bolje”, objavila je Klancir.

Index Vijesti

Facebook
E-mail