Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Keleminec opet provocira u Srbu, reagirala policija

Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec, zajedno s još osmoro pristaša, priveden je u subotu navečer u Srbu gdje je htio održati politički skup koji mu policija nije odobrila

Pristaše Dražena Keleminca prije privođenja u Srbu (foto YouTube)

Zbog remećenja javnog reda i mira u subotu u Srbu oko 19 sati na saslušanje je dovedeno devet osoba, među kojima i predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava (A HSP) Dražen Keleminec, donosi agencija Hina. Zadarska Policijska uprava potvrdila je privođenje: “U postaju Granične policije Gračac privedeno je večeras više osoba nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje iz domene remećenja javnog reda i mira, danas u Srbu, a policija će detaljnije o događaju izvijestiti javnost sutra“, rekla je u subotu glasnogovornica PU zadarske Sonja Šimurina.

Napomenula je da “nitko od njih za sada nije uhićen, nego su privedeni u službene prostorije Postaje u Gračacu radi kriminalističkog istraživanja”.

A HSP je na svojoj stranici objavila da su se uputili “u pohod na Srb”, iako im je Policijska uprava zabranila javno okupljanje u tom mjestu, gdje već 12 godina održavaju prosvjede protiv proslave Dana ustanka naroda Like i Korduna 27. srpnja 1941. u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca.

U pozivu Srb nazivaju krvavim i tvrde SNV nema pravo organizirati obljetnicu “proslave četničkog klanja Hrvata! “, a poklonike koji im se pridruže nastoje privući i majicom na kojoj piše “Smrt četnicima – sloboda Hrvatima”. Naravno, crne boje.

Keleminec je u nedjelju ujutro objavio snimku, vjerojatno nestalu u subotu pred privođenje. Zajedno s osmoro muškaraca, s HOS-ovom zastavom i natpisom “Krvavi Srb” došli su blizu spomenika u tom gradiću gdje ih je dočekala policija. Policajac im je kazao da su obaviješteni da im javno okupljanje nije dozvoljeno i da će biti privedeni ako se ne raziđu.

Prošle godine, uoči obilježavanja 80. godišnjice Dana ustanka, Keleminec je također došao nekoliko dana prije u Srb gdje je uznemiravao i strašio lokalno stanovništvo. Kamp kućicu, iz koje je glasno puštao pjesme Marka Perkovića Thompsona, okitio je ustaškim simbolima i parkirao u središtu mjesta. Keleminec je tom prilikom, u noći sa subote na nedjelju, u društvu jednog policajca snimao i uznemiravao četvoricu mladića koji su stajali na cesti, da bi ih policajac potom priveo jer nisu imali dokumente kod sebe.

Jedan od privedenih u izjavi za Novosti je kazao da su se vraćali sa druženja i da su na cesti čekali još jednog prijatelja koji im je išao u susret. Dokumente nisu imali jer su praktično bili ispred svojih kuća.

– Oni su snimali naše privođenje u stanicu. Došli smo u stanicu, bila nam je smiješna ta situacija, gledali smo se čudno, onda je drugi policajac rekao mom prijatelju: “Ako se još jednom nasmiješiš, razbit ću ti zube, polomit ću te cijelog.” Moj prijatelj se ispričao. Uzeli su nam podatke i tražili naša imena u kompjuteru. Potom su nas pustili i rekli da idemo odmah kući – kazao je mladić koji je želio ostati anoniman.

Kada su izašli iz stanice on je otišao na lijevu stranu, a trojica prijatelja na desnu. Keleminec i Nikola Lukić su im stali na put, a jedan od mladića, prema riječima svjedoka, slučajno je zakačio ramenom Lukića. Policija je izašla iz stanice i opet ih privela. Mladića koji je imao fizički kontakt sa Lukićem su odveli u policijsku stanicu u Gračac, a iz pritvora je pušten oko 11 ujutro.

Srpsko narodno vijeće na konferenciji za novinare upozorilo je tada na “nezapamćeno divljanje filoustaške stranke A-HSP koje već nekoliko dana uznemirava stanovnike Srba”. Milorad Pupovac je kazao da policija ne postupa po zakonu i ne uklanja kamp kućicu Dražena Keleminca u Srbu, dok istovremeno postupa prema dvojici mladića koji su “trubili u znak negodovanja”.

Iz Policijske uprave zadarske objasnili su da je Keleminec s još trojicom priveden jer je pružao pasivni otpor i oglušio se na naredbu policije da se maknu s tog mjesta. Prekršajno su prijavljeni za remećenje javnog reda i mira, a zbog boravka s kamper vozilom na površini koja za to nije namijenjena, policija je podnijela izvješće nadležnom državnom inspektoratu.

(Novosti)

Facebook
E-mail