Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Kajtazi: Treba zabraniti ustaška obilježja i pozdrave, uključujući ZDS

(Foto: veljkokajtazi.com)

SABORSKI zastupnik Veljko Kajtazi, koji zastupa 12 nacionalnih manjina, među njima i židovsku, pozvao je danas da se prihvati prijedlog te manjine i zabrane ustaška obilježja i pozdravi, uključujući pozdrav Za dom spremni (ZDS). 

“Pozivam vladu i sve kolege zastupnike da prihvate prijedlog židovske zajednice i ostalih stradalačkih naroda da se ustaška obilježja i pozdravi, uključujući ZDS, Kaznenim zakonom jasno zabrane”, rekao je Kajtazi u slobodnom saborskom govoru.

Učinio je to ususret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta, koji se obilježava 27. siječnja. Kajtazi kaže kako židovska zajednica u Hrvatskoj u korištenju pozdrava ZDS vidi poricanje Holokausta i traži pravno obvezujuće rješenje kroz Kazneni zakon tako da se korištenje tog pozdrava i negiranje Holokausta jasno i eksplicitno navede u Kaznenom zakonu kao djelo koje se kažnjava.

“Radnici imaju pravo štrajkati”

“Radnici, ne odustajte, budite jedinstveni i ne pristajte da se dalje odgađaju vaši koeficijenti i uvjeti rada”, poručila je radnicima zagrebačke Čistoće Katarina Peović (RF). Istaknula je kako su radnici Čistoće svima dali lekciju u solidarnosti s drugim radnicima.

Navela je da radnici Čistoće već dvije godine traže da se po sporazumu o sistematizaciji odrede koeficijenti za najniže plaćene radnike. Kaže da osnovna plaća u Čistoći iznosi 4800 kuna pa je potpuno netočno da imaju oko 900 eura, pa i preko tisuću eura.

Plaće radnika rasle su neznatno, i to neoporezivi primitci, njihove plaće stagniraju 10 godina, radnici imaju apsolutno pravo štrajkati, naglasila je i poručila kako je neprihvatljivo da gradonačelnik Tomašević uspoređuje njihove i plaće medicinskih sestara.

“Super što je štrajk prestao”

Zabrinjavaju je retorika i potezi Gradske uprave, koja je radnicima zaprijetila da će ih prijaviti sudu zbog nezakonitog štrajka, a da će sindikati morati platiti troškove štrajka. S njenim se razmišljanjima suglasio Rajko Ostojić (Socijaldemokrati) istaknuvši kako je “super što je štrajk prestao” zbog moguće zdravstvene i ekološke katastrofe.

Kazao je da je Zagreb uvijek bio predvodnik pametnih gradova, no da za pametan grad trebaju pametni ljudi i upravljanje. “To baš ne ide, sadašnja uprava po tom pitanju nije prepametna, vidimo što se događa sa Sljemenom, Čistoćom, s Gradom”, kazao je zastupnik podsjetivši na kaos koji se proteklih dana događao na zagrebačkoj žičari.

“Tko je odredio tu granicu?”

Sabina Glasovac (SDP) prozvala je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za birokratsku samovolju i sramotne postupke prema bolesnim građanima koji žive u ruralnim područjima, na otocima, a moraju putovati u bolnicu u drugi grad.

Troškove prijevoza do bolnice nadoknađuje im HZZO, ali samo ako idu u mjesto koje je od njihovog mjesta prebivališta udaljeno više od 50 kilometara, kazala je pitajući tko je odredio tu granicu.

Naime, pacijent koji je od bolnice udaljen 51 ili 52 kilometra ima pravo na podmirenje troškova, a njegov susjed koji živi u istom naselju, ali je udaljen 49 kilometara, nema, mora ih plaćati sam, a ti troškovi znaju biti po 100, 200 kuna, pa i više, kaže Glasovac.

Hina

Facebook
E-mail