Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Još jedan poraz demokracije. HDZ postavio novu Povjerenicu za informiranje, uz nju će biti još teže razotkrivati korupciju

Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

Hrvatska je danas dobila novu povjerenicu za informiranje. Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić, voditeljicu Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave.

Markić je dobila glasove 76 zastupnika, a njeni protukandidati Dubravka Bevandić i Nikola Kristić 16, odnosno šest glasova. Pravnica po struci, karijeru je počela kao pravna referentica u tvrtki “Ivanićplast” u Ivanić-Gradu. U tom je Gradu bila i tajnica Grada i stručna suradnica u Općem upravnom odjelu, no najveći dio karijere provela je u Ministarstvu uprave. Ima više od 35 godina radnog iskustva, od čega preko 25 godina na rukovodećim poslovima.

Markić na novu dužnost dolazi nakon Zorana Pičuljana kojemu je petogodišnji mandat istekao 21. studenoga i koji se, iako je mogao, nije javio za još jedan mandat. Prije njega, tu je dužnost obnašala Anamarija Musa, prva povjerenica koja se po isteku mandata također nije ponovno kandidirala, nego se vratila na zagrebački Pravni fakultet.

Povezana s konspirativnim pisanjem ključnog zakona

O kandidaturi Anite Markić za funkciju povjerenika za informiranje – koji bi trebao biti svojevrsni pravobranitelj transparentnosti – opsežno je pisao Telegramov Jasmin Klarić u kontekstu izrade Prijedloga nacrta zakona o izbornim jedinicama. Podsjetimo, država je informaciju o autorima tog zakona mjesecima skrivala od javnosti. Premijer je govorio da su ga radili “eksperti u Ministarstvu pravosuđa i uprave”, ne otkrivajući o kome se radi.

Za odgovor na to pitanje trebalo je čekati sve do kraja rujna, kad je Ministarstvo, nakon niza upita i zahtjeva za pravo na pristup informacijama i žalbi, konačno otkrilo tajnovite autore zakona. Baš je rad Ureda povjerenika za informiranje bio ključan da javnost dođe barem do dijela informacija o tome tko je uopće radio na važnom zakonu, pa je moguće da uskoro neće biti takvih “problema” za vladajuće, istaknuo je Klarić.

Markić je u listopadu u Saboru u rijetkom istupu o svojoj ulozi u krojenju izbornih jedinica izjavila: “Radila sam na zakonu kao državna službenica i to je ono što vam u ovom trenutku mogu reći. Ja nisam ovlaštena davati informacije u ime tijela jer nisam službenica za informiranje”.

Koje uvjete mora ispunjavati povjerenik za medije?

Povjerenika, koji štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama, Sabor bira temeljem javnog poziva na koji se ovoga puta javilo samo troje kandidata, uz Markić, voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama u Uredu povjerenika, Bevandić, te novinar i urednik na HRT-u, Kristić.

Kad se birala prva povjerenica, na javni se poziv javilo osam kandidata, na drugom izboru njih pet i to nakon što je poziv ponovljen jer se na prethodni poziv javio samo jedan kandidat. Traženi uvjeti za povjerenika bili su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij pravne ili društvene struke, te najmanje 10 godina radnog iskustva u struci.

Uvjet je bio i da je kandidat istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije; da nije član političke stranke, da nije osuđivana osoba te da se protiv nje ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti. Kandidati su morali priložiti i potvrdu Porezne uprave da su podmirili sve dospjele obveze te pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere drugog stupnja.

(telegram.hr/Katarina Škaro)

Facebook
E-mail