Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jedan od najvećih

Tko god bude pisao povijest svjetske animacije, pisat će o Bordi koji je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika – rekao je Vinko Brešan na ispraćaju Borivoja Dovnikovića Borde na zagrebačkom Krematoriju

Ispraćaj svjetski poznatog animatora, karikaturista, ilustratora i grafičkog dizajnera Borivoja Dovnikovića Borde (1930. – 2022.) na zagrebačkom Krematoriju, okupio je 16. februara velik broj njegovih prijatelja i suradnika te ličnosti iz javnog i kulturnog života. Obraćajući se prisutnima, ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan rekao je da bez Bordinih filmova svjetska animacija ne bi bila ono što je danas.

– Kao scenarist pokrenuo je serijal i stvorio lik Profesora Baltazara, realizirao niz legendarnih filmova, a njegova knjiga “Škola crtanog filma”, od 1983. na praškoj Filmskoj akademiji služi kao udžbenik – rekao je Brešan, dodajući da “ne postoji hrvatski umjetnik koji je dao svojoj umjetnosti ono što je Bordo dao umjetnosti animiranog filma”.

– Jedan je od velikana koji su promijenili svjetsku animaciju i stvorili novi pravac zvan Zagrebačka škola crtanog filma. Tko god bude pisao povijest svjetske animacije, pisat će o Bordi koji je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika – rekao je Brešan te dodao da Dovniković i pored silnih nagrada nije dobio Grada Zagreba čije se ime nalazi u pojmovniku umjetnosti zbog Zagrebačke škole, upravo zahvaljujući njemu.

– Bordo je stvarao strastveno sa žarom do posljednjeg daha jer je iz bolnice dao upute svojoj gospođi Vesni da mu posljednju karikaturu pošalje za Novosti. Družio se s mnogim velikim i važnim imenima svjetske kinematografije i jedan je od posljednjih čuvara tradicije Zagrebačke škole crtanog filma – rekao je umjetnikov dugogodišnji prijatelj i suradnik Veljko Krulčić.

– Bordo nam je svima puno značio, pogotovo što je od samih početaka povezan s našim festivalom – rekao je ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, koji je na ispraćaj došao s cijelom ekipom Festivala koji ove godine slavi 50. godišnjicu.

– Radovao se jubilarnom izdanju festivala čija je tema upravo Zagrebačka škola crtanog filma i što će vidjeti kolege autore, pogotovo što filmovi te škole ostaju za vječnost – kazao je Šuljić.

– Kao Srbin iz Hrvatske, Bordo nije time mahao kao zastavom, ali to nije ni krio. Nosio je krst identiteta svjestan krhkosti međunacionalnih odnosa. Vidio je svojim očima i osjetio na svojoj koži kako ljudi stradaju u ratu – rekao je potpredsjednik Vlade RH i predsjednik VSNM-a Grada Zagreba Boris Milošević.

– Uvijek se trudio dati svoj doprinos zajednici kojoj pripada; pisao je i crtao za srpske manjinske medije i držao radionice crtanja za djecu koje su ona obožavala. Bio je vijećnik u tri mandata Vijeća i tu, kao i svaku dužnost shvaćao je ozbiljno. Bio je spreman znanjem i iskustvom pomoći srpskoj zajednici, pa spada u galeriju Srba iz Hrvatske velikih u svojim djelima te nemjerljivom i neprocjenjivom doprinosu hrvatskoj kulturi – zaključio je Milošević.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail