Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

In memoriam Stjepan Gračan (1941-2022)

Osječani će pamtiti akademskog kipara Stjepana Gračana kao autora čuvenog brončanog kipa Augusta Cesarca, nazvanog “Šetač”, koji je jedan od najpoznatijih osječkih gradskih simbola i uličnih skulptura

Osječki “Šetač” – kip Augusta Cesarca na Trgu slobode

Šestog februara u Zagrebu je preminuo akademski kipar Stjepan Gračan. Iz njegove bogate biografije izdvajamo samo podatak da je od 1988. godine radio kao nastavnik kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), na kojoj je stekao sva sveučilišna zvanja te bio i dekan od 1999. do 2002. godine, gdje je i penzioniran 2011.

Rođen je 1941. godine u Prugovcu u Podravini, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku. Od 2004. do 2006. bio je i gostujući profesor kiparstva na osječkoj Umjetničkoj akademiji.

Osječani će pamtiti Stjepana Gračana kao autora čuvenog osječkog kipa nazvanog “Šetač”, za koji se u opisu osječkih znamenitosti kaže da je jedan od najpoznatijih osječkih simbola i uličnih skulptura. “Šetač” je na Trg slobode postavljen 1974. godine, kad je to bila prva ulična skulptura u Hrvatskoj i jedna od prvih u ovom dijelu Evrope. Ova brončana statua predstavlja književnika i publicistu Augusta Cesarca (1893-1941), koga su endehazijske vlasti osudile na smrt i strijeljale u Dotrščini 17. jula 1941. godine. Ubrzo poslije postavljanja te skulpture, Osječani su joj dali nadimak “Šetač” pa je pod tim imenom postala poznata. Jedan je to od rijetkih osječkih antifašističkih spomenika koji je “preživio” Domovinski rat.

(Novosti/Jovan Nedić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave