Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jandroković: Najoštrije osuđujemo totalitarno-zločinački režim tzv. NDH

(Foto: Wikipedia)

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković rekao je danas, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, da baš nikad ne smijemo zatvarati oči pred izljevima mržnje prema pripadnicima druge nacionalnosti ili vjere.

“Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, prilika je da zaboravu otmemo svaku pojedinačnu nevinu žrtvu tog neljudskog zločina i  odamo joj najdublje poštovanje”, rekao je Jandroković na sjednici sabora pozdravivši izraelskog veleposlanika Garyja Korena.

Podsjetio je da je na današnji dan prije 78 godina oslobođen koncentracijski logor Auschwitz, koji je bio najveći logor među mnogim poprištima bezočnih zločina nad židovskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Istaknuo je da u našoj kolektivnoj memoriji Auschwitz predstavlja simbol svih onih mjesta gdje su se nacisti i njihovi istomišljenici najokrutnije, pomno smišljeno razračunavali s nepoželjnima i drukčijima.

“Najoštrije osuđujemo režim tzv. NDH”

Jandroković je kazao da se teško nositi s činjenicom da je u ono vrijeme bilo dovoljno ljudi spremnih da sustavno provode ponižavanja, dehumanizaciju i brutalna pogubljenja Židova, Roma i pripadnika drugih naroda, koje se obilježilo inferiornima. Nerijetko bi slična sudbina zadesila i puke političke neistomišljenike.

Upozorio je da ni Hrvatska onog vremena nije bila pošteđena “bolnog povijesnog iskustva totalitarno-zločinačkog režima koji najoštrije osuđujemo”.

“Stoga se s osobitim pijetetom moramo prisjetiti svih pripadnika židovskog, srpskog, romskog i  drugih naroda ubijenih u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, rekao je.

Jandroković je istaknuo da je i u takvim, najmračnijim vremenima, bilo snažnih svjetionika ljudskosti i odvažnih pojedinaca koji su znali i usudili se svjedočiti nesebičnu brigu za bližnjega te, pogibelji unatoč, odbijali ravnodušno i pasivno promatrati patnju svojih židovskih sugrađana.

“Svijet ih danas poznaje kao Pravednike među narodima – istinske ljudske i moralne veličine”, rekao je.

Kamilo Firinger postao 130. hrvatski Pravednik među narodima

Podsjetio je da je ovog tjedna posmrtno priznanje da je jedan od Pravednika među narodima dobio i osječki intelektualac, odvjetnik i povjesničar Kamilo Firinger, postavši tako jedan od njih 130 dosad prepoznatih u Hrvatskoj.

On je tijekom Drugog svjetskoga rata spasio troje osječkih Židova – majku i njezino dvoje malodobne djece.

Jandroković je upozorio i da danas – osam desetljeća nakon sustavne eliminacije milijuna Židova i ostalih nepoželjnih naroda te drugih pojedinaca i tri desetljeća od strašnih zločina u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici, niču novi simboli dubokih ljudskih i civilizacijskih padova poput Mariupolja, Irpina ili Buče.

Hrvatska preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust

Predsjednik sabora podsjetio je i da će Hrvatska 1. ožujka preuzeti jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), čime će postati predvodnica globalnih nastojanja u borbi protiv antisemitizma, protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta.

“Stoga ćemo se i snažno zalagati za prevenciju svih oblika netolerancije, govora mržnje i netrpeljivosti”, naveo je.

“Zajedno moramo braniti strašnu istinu o holokaustu pred onima koji je negiraju. Moramo ojačati moralnu obvezu naših naroda i političku obvezu naših vlada da budućim generacijama pruže mogućnost da razumiju uzroke holokausta i promišljaju o njegovim posljedicama”, rekao je Jandroković.

Potom je pozvao zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama Holokausta kako se ti strašni zločini više nikad ne bi ponovili.

Hina

Facebook
E-mail