Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

IVAN DADIĆ OSVOJIO ŠAHOVSKI MEMORIJAL JOSIP REIHL-KIR

(Foto: Dejan Glišić)

U Zagrebu je 1. srpnja održan šahovski Memorijal Josip Reihl-Kir, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja antifašista – Brana i Šahovskog kluba osoba s kroničnim dišnim bolestima “Aer”.

Josip Reihl-Kir je na početku Domovinskog rata bio načelnik Policijske uprave Osijek. U to je vrijeme MUP, u čijem se sastavu nalazio i ZNG, bio jedina naoružana snaga Republike Hrvatske. i dok se zahuktavala oružana pobuna protiv hrvatskih vlasti, dirigirana iz Beograda i Knina, Josip Reihl-Kir nastojao je do samoga kraja pregovorima odvratiti pripadnike srpske manjine u okolici Osijeka od sudjelovanja u pobuni, garantirajući im sigurnost. Josipa Reihl-Kira usmrtio je vlastiti “vojnik” za vrijeme odlaska na pregovore s predstavnicima srpske manjine iz obližnjeg Tenja.

I mirotvorci poput Josipa Reihl-Kira svakako zaslužuju trajno sjećanje i spomen u povijesti!

Šahovski turnir u spomen Josipu Reihl-Kiru odigran je brzopoteznim tempom u 7 kola. Pobijedio je majstorski kandidat Ivan Dadić s osvojenih 6 bodova, ujedno najuspješniji senior iznad 65 godina. Drugo mjesto zauzeo je majstorski kandidat Bruno Stipić sa 6,5 osvojenih bodova, najuspješniji hrvatski branitelj na turniru. Treće mjesto zauzeo je majstor FIDE Bogdan Božinović ispred majstorskog kandidata Domagoja Glažara, najuspješnijeg igrača s invaliditetom, oba s 5 osvojenih bodova. Najuspješnija šahistica bila je Mira Srebro.

Poredak na turniru: 1. Ivan Dadić 6 bodova, 2. Bruno Stipić 5,5, 3-4. Bogdan Božinović i Domagoj Glažar 5, 5. Denis Jakupec 4,5, 6. Mirko Raljić 4, 7-9. Dejan Glišić, Zvonimir Trepšić i Vojislav Poljak 3,5, 10-13. Milan Tušek, Darko Petričić, Božo Jurišić i Mira Srebro 3, 14. Marko Lovrić 2, 15. Mijo Kraljević 1,5 i 16. Ankica Glišić 1 bod.

Voditelj turnira Dejan Glišić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave