Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ivan Blažević: Trebamo sustavne promjene

Djelujemo zagovarački prema tijelima javne vlasti, pokušavamo im ukazati na probleme koje vidimo na terenu, greške koje rade, ali nudimo i rješenja. Ozbiljnijim pomacima možemo se nadati tek ako se na promjenama radi sustavno, kaže upravitelj Solidarne – Zaklade za ljudska prava i solidarnost

(Foto: Wikipedia) Nagrada “Humanitarac godine”

Nominirani ste za svjetsku nagradu Humanitarac godine?

Iskreno, lijepo je vidjeti da je netko prepoznao vaš rad, ali nominacija mi ne znači puno. Nagrade smatram formom, a mene uvijek više interesira sadržaj. Puno radije razgovaram o sustavnim problemima koje imamo u Hrvatskoj i kako ih možemo riješiti. Radi se o relativno novoj nagradi. Nisam ni znao za nju dok mi nije stigla obavijest da sam u finalu, a i nisam sklon nagradama za koje se glasanje plaća, u ovom slučaju osam centi po glasu. Isto tako, neugodno mi je biti nominiran jer je uspjeh zapravo postigla Zaklada Solidarna s cijelim svojim timom, koji svaki dan srčano radi svoj posao, i svim ostalim volonterima, suradnicima i suradnicama, ali i donatorima.

Jedini ste iz Evrope kandidirani za nagradu, koji je povod?

Ne znam tko me nominirao, ali vjerujem da je povod sve što smo kroz Solidarnu postigli u zadnjih sedam godina: od potresa, borbe za prava žena, pomoći osobama koje su preživjele nasilje, stipendije za djecu pa do pomoći izbjeglicama. Vjerujem da postoji još tisuće ljudi iz Europe koji zaslužuju nominaciju. Rezultati bi se trebali znati tokom listopada nakon završetka glasanja i procjene utjecaja našeg rada.

Kakav je utjecaj Solidarne na zajednicu?

Zaklada ima nekoliko humanitarnih fondova. Kroz Fond za žene pomažemo osobama koje su preživjele obiteljsko i seksualno nasilje i ženama u osiguranju njihovog reproduktivnog zdravlja. Kroz Fond Desa & Jerko Baković stipendiramo osnovce i srednjoškolce, a tu je i Fond 5.5 kojim smo nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa pomagali stradalima, od osiguranja malih financijskih potpora do projekata u zajednici i trajnih stambenih rješenja. Kroz Fond Solidarno s Ukrajinom pomagali smo izbjeglicama, od učenja hrvatskog jezika i pomoći u zapošljavanju, preko psihoterapije.

Razvijamo i programe potpore civilnom društvu pri čemu osiguravamo sredstva za njihove projekte, a radimo i s tvrtkama. Želimo im pomoći da se što brže i bolje okrenu održivom razvoju. Također, djelujemo i zagovarački prema tijelima javne vlasti, pokušavamo im ukazati na probleme koje vidimo na terenu, greške koje rade, ali nudimo i rješenja. Naime, nekim, ozbiljnijim pozitivnim pomacima možemo se nadati tek ako se na promjenama radi sustavno.

(Novosti/Mirna Jasić Gašić)

Facebook
E-mail