Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Italija vlakom širi svoju istinu o žrtvama fojbi: Putujuća izložba po talijanskim gradovima

Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije naši susjed obilježavaju 10, veljače, ali bez povijesnog konteksta i objašnjenja što je prethodilo tim zbivanjima

(Foto: Wikipedia) Talijanska premijerka Giorgia Meloni

Posljednjih nekoliko godina, zapravo sve od 2019. godine, kada su iz Bazovice kod Trsta stigle skandalozne poruke o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji”, kontroverzni talijanski Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije uglavnom se odvijao bez većih incidenata. Veliko je pitanje hoće li i ove godine biti tako. Vlada u Rimu nedavno je zbog Dana sjećanja, koji se obilježava 10. veljače, na dan kada je 1947. potpisan Pariški mirovni ugovor, kojim je Italija izgubila teritorije na istočnoj obali Jadrana – što je u Italiji razlog za nacionalnu žalost – formirala poseban koordinacijski odbor za usklađeno obilježavanje Dana sjećanja.

Prošle je godine promijenjen i zakon o Danu sjećanja, kako bi se među mladima efikasnije širile spoznaje o fojbama i egzodusu. Zato su ove godine uz komemoracije, među kojima se ističe ona u Bazovici, gdje se nalazi jedna od najpoznatijih fojbi, Dan sjećanja u Italiji odlučili obilježiti i posebnim edukacijskim vlakom koji će na Dan sjećanja krenuti iz Trsta na turneju po talijanskim gradovima. Zapravo se radi o putujućoj izložbi koja će sljedeća dva tjedna od sjevera do juga zemlje predstaviti svoju istinu o fojbama i egzodusu.

Muzej o fojbama i egzodusu

Talijanski RAI na Dan sjećanja emitirat će prigodni film “La rosa dell’Istria” (Istarska ruža), što je neke odmah podsjetilo na slučaj filma “Srce u bunaru” što ga je RAI emitirao 2005. godine, a koji je u to vrijeme zbog grubog krivotvorenja povijesnih činjenica izazvao pravu krizu u odnosima sa Slovenijom i Hrvatskom. Premda se zbog prigodnog filmskog programa u Italiji čuju optužbe da je riječ o političkoj instrumentalizaciji RAI-ja, koji je postao “Meloni TV”, iz vrha RAI-ja odgovaraju da novi film ipak ne treba uspoređivati sa “Srcem u bunaru”, kao i da nema veze s premijerkom Meloni, s obzirom na to da je odluka o snimanju tog filma donesena prije nego što je Italija dobila prvu premijerku. Talijanska vlada nedavno je donijela odluku o osnivanju muzeja u Rimu koji će čuvati uspomene na fojbe i egzodus.

Cilj muzeja je, kako navode u Rimu, “očuvanje spomena na tragediju Talijana i svih žrtava fojbi i egzodusa Istrana, Riječana i Dalmatinaca iz njihovih domova”. U Rimu smatraju da je to njihova dužnost prema “istarskim, riječkim i dalmatinskim Talijanima, koji su doživjeli Titovu komunističku diktaturu”. Problem je, međutim, što se u Italiji Dan sjećanja obilježava bez povijesnog konteksta i objašnjenja što je prethodilo i dovelo do fojbi i egzodusa, pa se tako, primjerice, u talijanskom zakonu kojim je ustanovljen Dan sjećanja krvava fašistička vladavina na istočnoj obali Jadrana uopće ne spominje, a malo je vjerojatno da će biti spomenuti i u muzeju i putujućoj izložbi.

Vojni kalendar

Uoči Dana sjećanja talijansku je javnost posebno uznemirio kalendar koji je izdala talijanska vojska za ovu godinu, a na kojem se ovaj put koči skandalozan naslov: “Za Italiju zauvijek, prije i poslije 8. rujna 1943. godine”. Naslov je odabrala državna tajnica u Ministarstvu obrane Isabella Rauti, čiji je otac bio jedan od osnivača neofašističkog Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), u kojem korijene ima i stranka premijerke Meloni Braća Italije, a 8. rujna 1943., kao što znamo, kapitulirala je Mussolinijeva Italija, nakon čega je Mussolini osnovao Talijansku Socijalnu Republiku, koja je do kraja ostala uz Hitlera.  A kada se kalendar stavi u kontekst nedavnog masovnog demonstriranja fašističkog pozdrava usred Rima, onda je malo vjerojatno da će talijanska desnica ove subote propustiti priliku za mobilizaciju birača i slanje nacionalističkih i revizionističkih poruka, tim više što se za nekoliko mjeseci održavaju važni europski izbori.

(vecernji.hr/Denis Romac)

Poveznica na članak: https://www.vecernji.hr/vijesti/italija-vlakom-siri-svoju-istinu-o-zrtvama-fojbi-putujuca-izlozba-po-talijanskim-gradovima-1744137

Facebook
E-mail