Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Istine i obmane o ruskoj agresiji protiv Ukrajine

(Foto: Institut za europske, ruske i euroazijske studije) Ilustracija

U organizaciji Ukrajinske zajednice Grada Zagreba i Hrvatsko-ukrajinskog društva 14. travnja u Ukrajinskom domu u Zagrebu održano je predavanje izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ukrajini (1995.-1999.), povjesničara i književnika gosp. Đure Vidmarovića  na temu “Istine i obmane o ruskoj agresiji protiv Ukrajine”.

Za vrijeme svog predavanja gosp. Vidmarović je skrenuo pozornost na činjenicu da se Rusija služi povijesnim mitovima kako bi opravdala “specijalnu vojnu operaciju” i objasnila svijetu svoju invaziju na teritorij suverene države. Gospodin Vidmarović je izdvojio nekoliko važnih, po njegovom mišljenju, povijesnih manipulacija kojima Kremlj stalno pribjegava.

Prvo, to je pitanje crkve koje Rusija koristi za širenje laži o navodnom međureligijskom neprijateljstvu u Ukrajini. Posebno je naglašena činjenica da je Moskva nezakonito prisvojila status “Trećeg Rima”. To je Rusiji dalo povoda da govori o nelegitimnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, kojoj je autokefalnost vraćena u siječnju 2019. Đuro Vidmarović vrlo je detaljno govorio o Tomosu, njegovoj važnosti za Ukrajince i pravoslavni svijet. Također je veliku pozornost posvetio razotkrivanju drugih vjerskih i povijesnih aspekata, koji su važni za razumijevanje crkvenog pitanja u Ukrajini. Posebno je govorio o osobitostima formiranja Pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, Ukrajinske grkokatoličke crkve i Ukrajinske autokefalne crkve.

Drugo – događaji Euromajdana i Revolucije Dostojanstva u studenom 2013. – veljači 2014. Gospodin Vidmarović je naglasio kako Rusija širi laži o legitimnosti vlasti u Kyjivu kada je Viktor Janukovič pobjegao. Prisutni su saznali o razlozima koji su izazvali masovne demonstracije Ukrajinaca, o njihovom prelasku u borbu na Majdanu  i pogibiji mirnih prosvjednika. Odvojeno je skrenuo pozornost na činjenicu da prema Ustavu Ukrajine predsjednik Verhovne Rade (a od veljače 2014. to je bio Oleksandr Turčinov) imao je pravo privremeno obavljati dužnosti predsjednika. Ustav ga je ovlastio da sastavi novu vladu i raspiše prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore. Sukladno tome, lansirane informacije o nelegitimnom preuzimanju vlasti u Kyjivu su lažne. Izbori 2014. i 2019. zakoniti su, kao i drugi predsjednički i parlamentarni izbori koji su održani u Ukrajini od proglašenja neovisnosti.

Treće – postojanje antisemitizma u Ukrajini. U tom kontekstu, gospodin Vidmarović  je objasnio da su sve optužbe ukrajinskih vlasti o progonu predstavnika židovskog naroda ili ispoljavanju nacionalne netolerancije prema drugim narodima još jedna laž Moskve. Svrha širenja takvih dezinformacija je dokazati da Kyjiv proganja  predstavnike drugih nacionalnosti a u Ukrajini procvata nacionalizam i nacizam.

U svom predavanju, povjesničar se dotaknuo i drugih problema vezanih uz povijest Ukrajine u različitim razdobljima povijesnog razvoja. Na primjer, pitanje naziva “Rus” i “Rusija”, datumi nastanka Moskovske kneževine i postojanja Kijevske Rusi, problemi Krima, itd.

Gospodin Vidmarović je sve teze o tome kako Rusija daje informacije o ratu u Ukrajini popratio konkretnim primjerima i argumentima. Valja posebno naglasiti kako je poštovani lektor tečni govornik ukrajinskog jezika, što mu je za vrijeme veleposlaničkog mandata omogućilo komunikaciju s mnogim Ukrajincima, državnim dužnosnicima, povjesničarima i novinarima na drugoj, višoj razini.

Na kraju predavanja, prisutni su imali priliku postavljati pitanja govorniku i komentirati teze iz njegovog izlaganja. Posebno je istaknuto da bi predavanja na takve teme trebala biti zanimljiva predstavnicima diplomatskog zbora, djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova te novinarima.

Kateryna Šymkevyč

Facebook
E-mail