Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

HRVATSKI TJEDNIK NE PREZA I NASTAVLJA ŠIRITI GOVOR MRŽNJE PROTIV TITA, PARTIZANA I ANTIFAŠISTA, VLASTI I SRBA U HRVATSKOJ.

Joško Čelan, bivši novinar Slobodne Dalmacije, opet bljuje “antifašisti” divljaju diljem Hrvatske i doista se ponaša kao tekstopisac-divljak

(Foto: Armando Černjul) Naslovnica “Hrvatskog tjednika”

U kritičkom osvrtu “Država govori o povećanim kaznama za pozdrav ‘Za dom spremni’, a proustaški Hrvatski tjednik iz Zadra nastavlja pisati govorom mržnje i propagirati ustaštvo” (14.4.2023.), među ostalim, objavio sam i zaključio: “Većina suradnika i Ivica Marijačić zaslužuju da se protiv njih pokrene kazneni ili prekršajni postupak, jer njihovi tekstovi su govor mržnje i propaganda ustaške NDH!! Ali ne vjerujem da će se to ‘dogoditi’! Naime, hrvatsko pravosuđe nema tu snagu pokrenuti postupak, pa je glede Hrvatskog tjednika odavno palo na ispitu!” Da sam bio u pravu dokazuje da pravosudna tijela u Zadru i Zagrebu nisu poduzeli protiv Marijačića i suradnika koji su objavili politikantske tekstove u broju 988! Marijačić, uostalom, nije imao tri čiste da kritizira ovoga novinara. Umjesto toga nastavili su govorom mržnje i širenju ustaštva=fašizma u novom broju (20.4.2023.)!! Na udaru su sarajevski biskup Ivan Ev. Šarić, koji “vodicom blagoslovnom škropio naoštrene noževe i izbrušene srbosjek, uz pomoć kojih su njegovi ustaški miljenici i blagoslovljenici klali ljude i kidali na komade dječja tjelesa – velika je mrlja, madež, vrijed, edem ilitiga krasta na tijelu naše Matere Crkve…” i “80 Pupovčevih medijskih četnika dvaju gnijezda, Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske”, autora Ivice Marijačića u stalnoj rubrici “Sveta politika” (prokleta je takva politika pisanja – op. A. Č.). Napao je premijera Plenkovića da plaća 600.000 eura Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća.

Opet im zasmetali Josip Broz Tito i partizani!

Tko zna po koji put kleveću Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). Ovoga puta nepotpisani klevetnik objavio je pamflet o predsjedniku Franji Habulinu glede Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Anonimus piše: “Ovo je mali pomak, a ako Vlada ostane pri tom stavu i oko ovakve izmjene budu usvojene u Saboru, postavlja se pitanje ujednačenosti postupanja policije. Opet smo imali incidentni skup u Splitu vezan uz jedinicu HOS-a i obilježavanju 10. travnja. Tako je bila policija i uslijedile su tek dvije prekršajne prijave, iako je pozdrav ‘Za dom spremni’ vikala gomila ljudi… Tu je niz stvari koje treba jasno i nedvosmisleno definirati, počevši od jasnog opisa što potpada pod prekršajno gonjenje, a to je veličanje nacizma, fašizma i ustaša…”. Na Habulinovu izjavu HT odgovara bahato, provokativno i lažno: “To što bi ovaj apolaget jugosrpskoga okupatora najradije branitelje HOS-ovce skratio za glavu, kad već oni njega, figurativno, nisu, samo je dokaz nezabilježene inverzije u Hrvatskoj u kojoj vojni gubitnici vladaju nad pobjednicima”(sic). Opet im je zasmetao Josip Broz Tito i partizani! U povodu “80 godina Slobodne Dalmacije” u Zagrebu je održana izložba i kritiziraju da se nalazila fotografija Josipa Broza Tita i nazvali “krvnika Tita čiji su se partizani borili za Jugoslaviju ubijajući one poput ovoga vojnika, koji su željeli Hrvatsku” (hrvatskog vojnika – op. A. Č.). HT nastavlja objavljivati feljton (10. nastavak) “Popis više od 1592 nevino osuđenih na smrt strijeljanjem ili vješanjem” u kojem ističu da je to “Jezivi Titov danak u krvi u Zagrebu”, čak na 11 stranica. Stalni suradnik, stanoviti Mijo Ivurek na 4 str. objavio je hvaljeni osvrt na knjigu “Krašićki kraj – Zavičaj bl. Alojzija Stepinca” (Tkanica, Zagreb, 2023. koji izdaje ultradesničarski tjednik Hrvatski fokus – op. A. Č.) i podnaslovom crvenim slovima “Knjiga bola i patnje, ali ponosa i nade”, kritizira komunizam za suđenje Stepincu 1946., ali prešućuje da je bio odan dr. Ante Paveliću, poglavniku ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH), zločincu i izdajniku hrvatskog naroda koji je nakon rata utekao u inozemstvo. Pitam Ivureka I vlasnika HT kako to Vatikan do današnjeg dana nije proglasio Stepinca svecem?

Čelan: Žrtve prijekoga partizanskoga krivosuđa!

Čitatelji odavno nisu mogli pročitati pamflete Joška Čelana, bivšeg novinara Slobodne Dalmacije. U ovom problematičnom broju objavio je pamflet “Zagrebački tzv. kamen spoticanja jugo-partizanu i borcu protiv Hrvatske Borisu Hanžekoviću!” s podnaslovom “Nasrtaj zločinačkoga antifašizma ne jenjava. Nakon Pavića i Hanžekovići, ovi i oni, denacificiraju Hrvatsku i Hrvate”, ne bira riječi! U međunaslovu “Antifašisti” divljaju diljem Hrvatske” (antifašisti stavio je pod navodnicima – op. A. Č.) J.Č. se doista ponaša kao tekstopisac-divljak! Tako, uz ostalo, zbori: “Nasrtajima na jugo-‘antifašista’ kao da nema mira: “samo proteklih dana zabilježili smo, i na stupcima našega Hrvatskog tjednika, Plenković-Božinovićev vladin udar na pozdrav Za dom spremnih hrvatskih osloboditelja. Svakoga koji izgovori ‘hrvatska’ država kaznit će s ‘četiri mjesečne plaće”, kako su trijumfalno objavili zloćudni tabloidi srpskoga vožda Vučića”. U međunaslovu “Žrtva prijekora partizanskoga krivosuđa” bljuje J.Č. (na tri i pol str. – op. A. Č.), i molim lijepo, ne stidi se objaviti: “Ovom novinaru glavni prigovor moglo bi biti to što spominje samo žrtve njemačkoga nacional-socijalizma, gotovo nikada talijanskoga fašizma, a žrtve NDH koja nije bila nacistička niti fašistička, spominje se s posebnim sladostrašću – a sve se to odnosi na događaje od prije osamdeset i više godina. Spomenuti jugopartizan Hanžeković, ruku na srce, ima i svoj Hanžekovićev memorijal u atletici, bogme i moćnu pranećakinju Anu, koja ga sigurno neće zaboraviti, a ima sposobnost da na nezaborav manje više diskretno po možda i milijune drugih (…)”. Tako J.Č. napada antifašiste i partizane te tvrdokorno brani ustaše! On kao propagandist ustašoidne NDH je velika sramota za grad Split, Dalmaciju i Hrvatsku!!! Pravi se lud kad ne piše da je krvnik Pavelić bio prijatelj i suradnik “ducea” Mussolinija i “fuhrera” Hitlera koji su sa svojim vojskama poubijali više od 10 milijuna ljudi!

(Foto: Armando Černjul)

Mnogi boluju od “bolesti” s dijagnozom Tito!

Ultradesničarski novinar Davor Dijanović, koji se u više medija raspisao o osuđenom novinaru Marku Juriču, sada nanovo mlatara o “skandaloznoj presudi” tog novinara i objavio pamflet “Stanje u hrvatskom pravosuđu nepodnošljivo” s podnaslovom “Hrvatsko pravosuđe štiti velikosrpske zločine i zločince kao i kadrove iz bivšeg sustava, nelustrirano je, nedjelotvorno, selektivno štiti kriminal. Mnogi se pitaju kako su moguće presude kao ona protiv novinara Marka Juriča, no hrvatsko pravosuđe sposobno je i za mnoge gore sudačke odluke”. D.D. stavio se u ulozi novinara-tužitelja, protiv kojeg bi to isto pravosuđe trebalo pokrenuti prekršajni, čak i kazneni postupak i osuditi na zatvorsku kaznu! Stanje je obrnuto nego što piše taj muljator. Ne znam zašto D.D. spominje Josipa Broza Tita, ali očito on kao tisuće drugih novinara, povjesničara, pisaca, političara, časnika i dočasnika HV boluju od “bolesti”, čija je dijagnoza Tito! I Damir Pešorda, stalni kolumnist HT u rubrici “Na rubu pameti” objavio je floskulu: “Hrvatstvo je peh i u Hrvatskoj kao što je bilo u Jugoslaviji”. To nam poručuje Pešorda, rođen 1961. u hercegovačkom mjestu Grude, pa mu ovom prilikom poručujem da bez obzira na to što svaki čovjek ima pravo birati mjesto ili grad gdje će raditi i živjeti, onda je mogao ostati u Bosni i Hercegovini ili tzv. Herceg-Bosni i tamo čuvati hrvatstvo…! Još uvijek se može vratiti tamo otkud je došao i dijeliti lekcije o hrvatstvu…

Da spomenem i neke čitatelje, poput Ante Matana iz Rijeke koji je objavio opširno pismo “Hrvatska je izložena agresiji izvana i iznutra, ali je za nju najopasnije tolerantno ponašanje vlasti prema agresiji” (sic). Zatim, pismo “optužnica” Anđelka Kačunka “S obzirom na to kako se još nisu sjetili ‘Jasenovca’ službeno proglasiti – ‘ustaškim srbokaustom’.” koji podržava pamflet “Zabrana ZDS nepotrebno, nepravedno i kontraproduktivno…”. Je li A. K. onaj svećenik?!

(Foto: Armando Černjul)

Buljan: Mate Granić je lažljivac i Tuđmanov izdajnik!

Međutim, dr. Ante Tijardović u opširnom napisu “Nesposobni ministar Malenica trebao bi dati ostavku zbog nepriznavanja HPC-a” s nadnaslovom “Hrvatsko pravosuđe promijenilo formu, ne i komunistički sadržaj”. Riječ je o nerazumnom nepriznavanju Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), piše dr. Tijardović, i nastavlja “koji to zakon u demokratskom društvu može zabraniti nekom Hrvatu pravo na pripadanje nekoj vjerskoj zajednici?…”. Iznenađenje je svakako problematični tekst “Mate Granić je lažljivac i Tuđmanov izdajnik” stanovitog Joška Buljana (na 7. str.) koji optužuje prof. dr. sc. Matu Granića, poznatog liječnika i bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske. On se obrušio na Granićevu knjigu “Diplomatska oluja”. U posebnom uokvirenom tekstu “Hrvatska vojska bila je spremna za akciju vojnoga oslobađanja istočne Slavonije i Vukovara – 1. studenoga 1995.” i “Za koga su radili Mate Granić i Ivica Kostović otkrivajući planove Tuđmanove vojne planove”. Zatim, “Granić piše u knjizi ‘Diplomatska oluja’ da mu je o tim planovima Tuđmana cinkao Ivica Kostović i da ih je on razotkrio u svom intervjuu Globusu. Za koga je Mate Granić razotkrivao tajne?”. U drugom, manjem okviru piše: “Tuđman je Granića držao budalom i kao takvoga u neznanju. No Granića su neki potajno obavješćivali o Tuđmanovim planovima, a on, obliven znojem, odmah nazivao prosrpske propagandne krugove.” Za one koji ne znaju akademik prof. dr. sc. Ivica Kostović je poznati liječnik, koji je obnašao više dužnosti među inima potpredsjednik Sabora, potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i predstojnik predsjednika Republike Hrvatske dr. Franja Tuđmana.

Na pomolu je veliki politički i vojni skandal u Hrvatskoj o kojemu će se sigurno još dosta pisati, a to zasigurno škodi našoj državi, a pogotovu novijoj povijesti Republike Hrvatske… Hrvatski tjednik, na veliku žalost, pada sve dublje u svojoj zatucanoj i prljavoj uređivačkoj politici i tvrtke koje imaju prodajna mjesta u prodavaonicama i marketima ne bi ga trebali prodavati. To se, naravno, neće dogoditi jer za to trebaju imati sudsku zabranu raspačavanja! Sumnjam, a nisam jedinac, koji smatra da hrvatsko pravosuđe neće pokrenuti takav postupak i presuditi.

Armando Černjul

Pula, 20. travnja 2023.

Facebook
E-mail