Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

In memoriam Svetozar Livada (1928-2022)

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u 94. godini preminuo poznati povjesničar i sociolog Svetozar Livada

Poznati povjesničar i sociolog Svetozar Livada nakon duge i teške bolesti preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 94. godini, saopćila je njegova porodica, a prenijeli srpski mediji.

Livada je rođen 14. marta 1928. godine u selu Gornje Primišlje, u općini Slunj, na Kordunu. Bio je partizan, pisac, filozof, demograf, historičar, sociolog i čovjek koji je uporno radio na obnovi srpskih institucija na teritoriju Hrvatske.

Kao vrlo mlad stupio je u partizanske borbene jedinice u svom selu. Ranjen je nekoliko puta, a nakon teškog ranjavanja u bolnici je ležao neprekidno sedam godina i za to vrijeme urađene su mu 42 operacije.

Poslije izlaska iz bolnice Livada se okreće školovanju i završava gimnaziju, potom diplomira filozofiju i povijest na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, doktorira 1975. na Poljoprivrednome fakultetu u Beogradu temom Implikacije starenja seoskog i poljoprivrednog stanovništva. Od 1960. bio je istraživač u Agrarnom institutu u Zagrebu; od 1972. u Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu. Od 1968. do umirovljenja 1986. predavao sociologiju sela na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, 1967–72. predavao socijalnu demografiju. Bio je čovjek ogromne energije i vrijeme provedeno u bolnici inspirirat će ga da osnuje postdiplomske studije gerontologije pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Osnivač je prestižnog naučnog časopisa “Sociologija sela”. Bio je predsjednik nekoliko udruženja i organizacija koje su okupljale Srbe u vrijeme pred raspad Jugoslavije, kao i za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj. I pored toga što je bio ratni vojni invalid, neumorno je radio na terenu kao član Komisije za utvrđivanje ratnih zločina, a kasnije istražujući život na selu.

Svetozar Livada je objavio na stotine stručnih radova iz oblasti sociologije i drugih društvenih nauka i prava. Objavio je veliki broj naučnih radova i desetine knjiga “Etničko čišćenje – zločin vijeka”, “Ozakonjeni zločin stoljeća”, “Kordunski rekvijem”, “Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj”. Prošle godine objavljena je knjiga Vesne Ivanović “Svetozar Livada – mali prilog o iznimnom životnom profilu”.

Novosti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »