Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hrvatsko političko ljeto preselilo u Grčku

Ne pamtimo ovoliku intervenciju i zalaganje domaćih vlasti za svoje državljane u nekoj drugoj zemlji, poput ovog za pritvorene navijače u Grčkoj, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li postupak biti jednak i prema onima koji nisu BBB-ovci

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

Hrvatski političari dobro su isplanirali godišnji odmor – potegnuli su sve do usijane Grčke u kojoj zadnjih dana na temperaturama iznad 40 stupnjeva plamte šumski požari. Uz pratnju šefa SOA-a Daniela Markića, premijer Andrej Plenković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman pristigli su na bilateralu kod svojih grčkih kolega i premijera Kiriakosa Micotakisa, gdje su se uglavnom raspitivali za zdravlje 102 pritvorenih Bad Blue Boysa koji su sudjelovali u atenskim neredima uoči (tada neodigrane) utakmice domaćeg AEK i Dinama, a u kojima je ubijen domaći navijač.

Premijer Plenković je na koncu izjavio kako su još jednom zatražili od grčkih vlasti jamstva za sigurnost hrvatskih državljana, dodavši da se “ne sjeća da ih je ikad toliko bilo pritvoreno u nekoj državi”.

Nakon kratke stanke ponovno je u ofenzivi i predsjednik Zoran Milanović, koji je prije desetak dana dobio recke od grčke javnosti vezano uz nediplomatske izjave da su hrvatski navijači u njihovoj zemlji tretirani kao ratni zarobljenici, odnosno kao korov, te ocijenio da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze s poštivanjem ljudskih prava.

“U slučaju naših baraba taj habeas corpus je grubo prekršen. Ne vidim to kao vladavinu prava nego retalijaciju prema jednoj etnički obojenoj skupini, odnosno državljanski. Oni su skupili sve hrvatske navijače i strpali ih u zatvor. Je li to bilo organiziranje radi tučnjave, ne zadržavaš sto ljudi u zatvoru. Organiziranje radi lišavanja života neke osobe, to sam siguran da nije bila namjera”, kazao je Milanović.

Ukratko, ne pamtimo toliku intervenciju i zalaganje domaćih vlasti za svoje državljane u nekoj drugoj zemlji. Bit će zgodno vidjeti hoće li se postupak uvriježiti u slučaju da neki drugi “nehuliganski” hrvatski državljani u Grčkoj zbog ovakve političke histerije budu imali problema. Dotad – izbori su sve bliži, a navijači su važna glasačka baza i društveni fenomen kojem se u Hrvatskoj povlađuje od vrha do dna.

(Novosti/D. Grozdanić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave