Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO (HND) NAPOKON OSUDILO HRVATSKI TJEDNIK ZA GOVOR MRŽNJE!

Zašto nisu prozvali hrvatske medije, među njima i one koji su stvoreni u NOB-u, koji prešućuju kritizirati tu novinsku proustašku tvorevinu?

Foto: Armando Černjul

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u Zagrebu prije nekoliko dana napokon je osudilo govor mržnje Hrvatskog tjednika i istaknulo da je to slučaj za tijela kaznenog progona.

Na svom portalu objavilo je, uz ostalo: “Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i Vidi TV, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatski tjednik.“ Tekst Hrvatskog tjednika potpisuje Ivica Marijačić, a doslovce se u njemu navodi: “Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske.”. HND u nastavku navodi: „Ovakvom izrazito opasnom tekstu prethodila je grozomorna naslovnica koja glasi: ‘Plenković ovo plaća 600.000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske’ (…)”.

“Pisanje Hrvatskog tjednika iz broja u broj, koje je opsjednuto tobožnjom ugroženosti većinskog naroda, nije novinarstvo i tu se ne može govoriti o slobodi govora. Ovdje je riječ o najgorem medijskom mulju koji služi za poticanje na mržnju prema svim manjinskim skupinama u društvu, prema novinarima i političarima  s kojima se ne slažu. Jednom riječju, prema svima koji drugačije razmišljaju. Isti taj tjednik provodi povijesni revizionizam, a Antu Pavelića naziva ‘velikim rodoljubom’.“

Dobro je došla osuda HND-a, o čemu je portal SABA RH – www.sabh.hr već objavio kritički osvrt na zadnji broj zadarskog Hrvatskog tjednika, kao i na mnoge prijašnje brojeve u kojima također siju govor mržnje i uzdižu ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH). Međutim, HND je izostavio važnu činjenicu… Zašto nisu prozvali mnogobrojne hrvatske medije, među kojima su oni koji su stvoreni u Narodnooslobodilačkoj borbi protiv neprijatelja i koji prešućuju osuditi zadarski proustaški Hrvatski tjednik?

Ali to nije sve, jer u Hrvatskoj izlazi desetak tiskanih i elektroničkih medija koji također rabe govor mržnje i protiv su Zakona o prekršajima javnog reda i mira, pogotovo tvrdeći da pozdrav “Za dom spremni” i pjevanje starih hrvatskih pjesama (ustaških) nisu zabranjene! Ali čini se da ni HND niti pravosudna tijela ne čitaju te ultradesničarske i proustaške medije koje je odavno trebalo zabraniti! O tom tzv. medijima dosta sam pisao, ali uzalud! Hrvatska vlast, koju ti mediji vrijeđaju i kleveću, zaslužuju svu kritiku jer premalo su učinili po pitanju “crnih medija” (po svom štivu koje objavljuju njihov je naziv – proustaški!).

Armando Černjul

Pula, 26.4.2023.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave