Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

BOMBASTIČNA VIJEST IZ ITALIJE: PREMIJERKA GIORGIA MELONI POVODOM DANAŠNJEG BLAGDANA SLOBODE, OBJAVILA PISMO “NEKA 25. TRAVANJ BUDE BLAGDAN SLOBODE. NESPOJIVI SMO S BILO KAKVOM NOSTALGIJOM ZA FAŠIZAM!”

Već u ranim jutarnjim satima u Rimu i drugim gradovima Italije okupljaju se malobrojni stari i mnoštvo mladih antifašista s talijanskim zastavama i crvenim zastavama sa srpom i čekićem, što smeta desničarima i militantnim neofašistima

(Foto: Wikipedia) Talijanska premijerka Giorgia Meloni

U Republici Italiji danas je odjeknula novinska bombastična vijest i to zahvaljujući Giorgii Meloni, premijerki i predsjednici političke stranke Talijanska braća (Fratelli d’Italia), koja je uputila pismo milanskom dnevnom listu Il Coriere della Sera, najčitanijem na Apeninskom poluotoku (više od 850 000 primjeraka). List je objavio pismo u kojem Meloni, među ostalim, piše: “U prvim godinama 25. travnja kao premijerka provjeravam stupcima Coriera neka razmišljanja za koja se nadam da će pridonijeti tome da ova obljetnica proslave postane trenutak novootkrivenog nacionalnog sklada u kojem nam proslava naše novootkrivene slobode pomaže razumjeti i ojačati ulogu Italije u svijetu kao bitna predziđem demokracije. I to činim s vedrinom koji su ta razmišljanja vidjeli potpuno zrelim u redovima svoje političke stranke prije 30 godina, a da od njih nikada nisu odstupili od drugog  političkog i institucionalnog opredjeljenja. Dugi niz godina, naime, i kao što što svaki pošteni promatrač prepoznaje, stranke koje predstavljaju desnicu u Parlamentu izjavljuju svoju nespojivost s bilo kakvom nostalgijom za fašizmom. Razumijem, međutim, što je cilj onih koji u pripremi za 25. travnja i njegove ceremonije sastavljaju popis onih koji mogu, a koji nemaju nikakve veze s poviješću, ali imaju kategorije bilo kojeg političkog stava. Stav ključan da je tijekom godina, prošla, čak doveo do neprihvatljivih epizoda netolerancije poput onih koje su ekstremističke skupine činile protiv Židovske brigade. Nedostojne epizode kojim se nadamo da više nećemo morati svjedočiti”. Meloni nastavlja: “Pitam se shvaćaju li ti ljudi koliko slabe vrijednosti za koje kažu da ih žele braniti. Vjerojatna je upravo ta svijest navela Luciana Violantea (sudac, bivši član Komunističke partije Italije (Partito comunista Italiano) i sadašnji član Demokratske stranke (Partito democratico op. A. Č.) da u svom nezaboravnom inauguracijskom govoru kao predsjednik Komore prije gotovo trideset godina identificira upravo u određenoj ‘vlasničkoj koncepciji’ oslobodilačku borbu jedan od čimbenika koji su je spriječili da postane baština koju su dijelili svi Talijani. Koncept koji je 2009. godine preuzeo Silvio Berlusconi (tadašnji predsjednik Vijeća ministarstva u kojem sam također sjedila) u još jednom poznatom govoru, kada je u Onni, slaveći godišnjicu oslobođenja na ruševinu poteza, pozvao da 25. travanj    bude Dan slobode kako bi se prevladale razderotine iz prošlosti (…)”.

Dan slobode posvećuje partizanki Paoli Del Din

(Foto: Wikipedia) Paola Del Din u mlađim danima

Meloni je naglasila da ova dan “posvećuje izvanrednoj ženi Paoli Del Din, koja se borila s Ossopo brigadama (…). Ovaj dan posvećujem njoj, majci četvero djeci i baki i to toliko unučadi, ali i, idealno svih Talijana koji ljubav prema domovini stavljaju ispred bilo kakve ideološke borbe”. Melonino pismo danas su prenijeli gotovo svi portali talijanskih dnevnih novina, radio i televizijskih postaja i to je iznenadilo cijelu Italiju. Pogotovo članove ljevičarskih i stranaka lijevog centra, stranke desnog centra, a razočaralo je mnoge desničare i neofašiste te vodstvo i članove triju ekstremnih neofašističkih organizacija. Vode se veoma zvučne polemike…

Na izborima i prigodom kada je postala premijerka, na našem portalu objavio sam da je pobijedila bivša neofašistkinja i postafašistkinja koja je bila mlada liderica Fronte mladih, koja je bila u sastavu neofašističke stranke Talijanski fašistički pokret – Movimento sociale italianoi (MSI). Promijenila je više desničarskih i nacionalističkih stranaka, a onda je postala predsjednica političke stranke  Talijanska braća (Fratelli d’Italia) u koju su se učlanili bivši članovi neofašističke stranke Talijanski socijalni pokret-Nacionalna desnica (Movimento sociale Italiano-Destra nazionale). Poznate su njezine izjave o zločincu Titu i komunistima, pretenzijama prema “talijanskim zemljama” Istri, Rijeci i Dalmaciji i protivljenju da Republika Hrvatska postane članica Europske unije!!!

Što se, pak, tiče objavljenog pisma Meloni zanimljivo da ga je prenio čak rimski fašistički portal Secolo d’Italia i novinar Carlo Marini nije objavio nijednu riječ kritike protiv Giorgie Meloni. Taj portal ima na naslovnici standardnu fotografiju Giorgia Almirantea, bivšeg fašističkog novinara koji je pratio Benita Mussolinija i časnika Talijanske fašističke vojske i lidera neofašističke političke stranke MSI-DN gdje u ruci drži bivši profašistički list Secolo d’Italia. Ispod slike je njegova poruka: “Držite zastavu Secolo d’Italia”.

Premijerka Meloni, što je s fašističkim znakovljem i slikom Mussolinija?

Kolikogod se Giorgia Meloni raspisala o 25. travnju – Danu oslobođenja Italije, s ove strane hrvatske obale i šire javnost će biti sigurno iznenađena njenim pismom i komentirati o njenom “preokretu”. Međutim, postavlja se pitanje, ako se već odlučila da prizna i slavi 25. travanj – Dan oslobođenja Italije, kako da u šest mjeseci otkako je predsjednica Vlade nije prihvatila prijedlog talijanski Židova da znakovlja svoje stranke makne trobojnu buktinju koju je imala neofašistička MSI-DN (nema jedino taj natpis)?! Osim toga, neki talijanski mediji su je kritizirali da u prostorijama Vlade i ministarstva još uvijek stoji velika slika “ducea” i ratnog zločinca Benita Mussolinija, ali Giorgia Meloni se oglušila. Simptomatično da talijanski predsjednik Sergio Mattarella, koji se drži antifašistom, po tom problematičnom pitanju nije ništa poduzeo! Mislim da je svaki komentar suvišan. A talijanskim građanima, napose antifašističkim borcima i antifašistima, ovom prigodom čestitamo Dan Oslobođenja Italije od nacifašizma!

Armando Černjul

Pula, 25. travnja 2023.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav Uredništva portala sabh.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave