Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hrvatski klub iz Australije žestoko kažnjen zbog ustaških povika, prijeti mu izbacivanje iz natjecanja

Sydney United žestoko je kažnjen zbog ustaških povika njegovih navijača, a prijeti mu i izbacivanje iz natjecanja.

(Foto: Wikipedia)

Klub iz Australije s prefiksom hrvatski, Sidney United 58, kažnjen je s 15 tisuća dolara zbog ustaških pozdrava njegovih navijača na utakmici finala kupa igranoj prošli mjesec.

Australski savez nazvao je ponašanje navijača izrazito uvredljivim i istaknuo kako će u slučaju ponavljanja takvog incidenta klub vjerojatno biti izbačen iz svih natjecanja. Četvorica navijača uhićena su zbog nacističkog salutiranja, a dvojici je određena doživotna zabrana dolaska na stadion.

Klub iz Sydneyja nekoć je bio poznat kao Croatia Sydney i ove sezone senzacionalno je ušao u finale kupa kao drugoligaš. Nažalost, izgubili su ga 2:0 od prvoligaša Macarthura, a navijači Sydneyja napravili su od susreta „ustaški dernek“. Jedna strana tribine uzvikivala je „za dom“, druga „spremni“, a sve bi to začinili pljeskom sami sebi.

Nažalost, to finale skupo će ga koštati, a mogao bi biti dodatno kažnjen jer je na nekoj vrsti uvjetne. Oduzimat će mu se bodovi, a mogli bi ga izbaciti i iz australskog kupa na tri godine, ne ispune li pet uvjeta koje im je postavio savez.

Morat će organizirati antifašističku radionicu za vlastite zaposlenike, volontirati u židovskim zajednicama i potpisati inicijativu unutar kluba kojom će dati jasne smjernice navijačima koji žele podržavati klub.

“Ovo su bile neke od najružnijih scena koje smo imali prilike vidjeti u našem nogometu. Nadamo se da će sankcije biti poruka i drugim klubovima da se takvo ponašanje neće tolerirati”, rekao je čelnik židovskog zastupničkog doma u Novom Južnom Walesu Darren Bark.

Inače, finale se igralo upravo u Sydneyju, a kako je sam plasman Uniteda u finale bio ogromna senzacija, na utakmici se pojavio veliki broj tamošnjih Hrvata koji su uzdizali ruke u znak pozdravu izdajničkom režimu.

Gol.hr

Facebook
E-mail