Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hrvatski antifašisti obilježili 81. godišnjicu proboja iz Kerestinca

(Foto: HINA)

SAVEZ antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) obilježio je 81. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora Kerestinec, pri čemu je istaknuto da je antifašizam trajna odrednica poslijeratne Europe i Hrvatske.

”Povijesne činjenice se izvrću, relativiziraju ili prešućuju. Antifašiste se u pravilu proziva i prikazuje kao neke aveti. Mi govorimo o antifašizmu kao trajnoj civilizacijskoj odrednici na kojoj se gradila i gradi poslijeratna Europa, a to je i ustavna odrednica naše Hrvatske”, kazao je Boris Kovačić, potpredsjednik Zajednice udruga antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

“Zlo se ponovilo i u Domovinskom ratu”

Kerestinec je bio samo jedan od logora i stratišta u Zagrebu i okolici, gdje su bili ubijani antifašisti, rodoljubi, komunisti, Hrvati, Jugoslaveni, Srbi i Židovi i to, kako je istaknuo, bez milosti i bez suđenja. Tako je to bilo u “državi ustaške kamarile”, koja se tim nedjelima odmah i legitimirala.

”Ponovilo se zlo i u Domovinskom ratu. Opet je u prvom redu stradala mladost pa odajemo počast i svim palim braniteljima”, poručio je Kovačić. Pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih obratila se u ime zagrebačkoga gradonačelnika, Gradske uprave ali i, kako je istaknula, velikog dijela građana Zagreba koji ne zaboravljaju 1941. niti 1991., dodavši kako su ”poveznice očite”.

Vijence za žrtve kerestinečkog logora položili su izaslanstva i predstavnici Skupštine Grada Zagreba, SABA-e RH, Grada Samobora, SDP-a, SRP-a, 365 – Stranke rada i solidarnosti, slovenskih i bosanskih antifašista i Saveza društava Josip Broz Tito.

(IndexHR / Hina)

Facebook
E-mail