Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hrvatska osudila ruske referendume u Ukrajini, kaže da su lažni i ilegalni

(Foto: Ilustracija)

MINISTARSTVO vanjskih poslova RH objavilo je priopćenje o ruskim referendumima na istoku Ukrajine kojima je Putin anektirao četiri regije. “Republika Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume provedene između 23. i 27. rujna 2022. u četiri ukrajinske oblasti, kao i današnju odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije.

Republika Hrvatska osuđuje odluku Ruske Federacije o integraciji ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporižja u njezin sastav, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine te međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Republika Hrvatska smatra navedenu odluku nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravno ništavnom te ne priznaje njezine političke i pravne posljedice. Zajedno s ostalim EU i savezničkim državama, Republika Hrvatska nastavit će davati svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutačno okupiranih područja i obnovi ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodno priznatih granica”, stoji u priopćenju.

Index Vijesti

Facebook
E-mail