Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hrvatska ima 513.140 branitelja, a od 2018. godine i 5497 novih ratnih invalida

REPUBLIKA Hrvatska, prema službenim podacima, ima ukupno 513.140 branitelja, što znači da smo ozbiljno prešli brojku od pola milijuna. Živih je, kao što smo nekidan već objavili, 426.345.

Do prosinca 2017. godine i stupanja na snagu aktualnog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Hrvatska je imala 505.935 branitelja, živih je bilo 441.257, poručuju iz Ministarstva hrvatskih branitelja što, drugim riječima, znači da “broj živih hrvatskih branitelja kontinuirano opada” dok ukupan broj i dalje raste.

Rast broja branitelja i ratnih invalida – jedno od većih čuda Plenkovićeve vlasti

To jest jedno od većih čuda vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića, njegove parlamentarne većine i, dakako, nekoliko ministarstava pod vodstvom vjernih mu suradnika: Ministarstva obrane na čelu s Marijem Banožićem, Ministarstva unutarnjih poslova predvođenog Davorom Božinovićem te, dakako, Ministarstva hrvatskih branitelja s pripadajućim ministrom i potpredsjednikom vlade Tomom Medvedom.

Čudima nije kraj. Ravno 26 godina nakon rata raste i broj hrvatskih ratnih vojnih invalida. Do 1. siječnja bilo ih je 56.353. Od tada pa do 7. prosinca status hrvatskog ratnog invalida dobilo je 5497 branitelja što nas jednostavnom matematikom dovodi do broja 61.850. No, kako ih je, u međuvremenu, preminulo oko 3200, trenutno imamo 58.674 živa hrvatska ratna vojna invalida. Više nego prvog dana 2018. godine. Odnosno, od 1. siječnja 2018. godine više smo HRVI-a dobili nego izgubili.

Rat je, podsjećamo, završio 1995. godine. Sad je, valja i na to podsjetiti, 2021. godina. Na izmaku.

“Iako je Zakonom iz 2017. otvoren rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida te unatoč novoupisanim hrvatskim braniteljima kojima je nakon dugo vremena omogućeno reguliranje ovog statusa, koje je od 2009. bilo obustavljeno, broj živih hrvatskih branitelja kontinuirano opada”, poručili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministarstvo nam je poručilo i da se dio novoostvarenih statusa “odnosi i na postupke koji su započeti prije 2009. godine te su nakon dugotrajnih sudskih postupaka u ovom razdoblju pravomoćno okončani”. Zasad nemamo točan podatak koliko se ljudi tek 2017. godine, nakon što je Plenkovićeva većina u saboru izglasala aktualni zakon, sjetilo da je bilo u ratu ili da ima invaliditet, a koliko je na taj status čekalo donedavno zbog maligne sinergije tromosti pravosuđa i birokracije. 

Nedavno smo pisali o rastu broja branitelja od ožujka prošle godine. 

Od početka pandemije Hrvatska dobila 3324 nova branitelja. To je više od pet dnevno

Pandemijska brigada broji 3324 čovjeka, što znači da nam je tijekom globalne borbe protiv opakog virusa broj pripadnika vojske u davno završenom ratu svakodnevno rastao za više od petero. Dnevni porast postaje i veći oduzmemo li državne praznike i blagdane te vikende.

Zakon jamči braniteljima brojna prava

U tekstu o pandemijskoj brigadi podsjetili smo na zakonom zajamčena braniteljska prava 

U članku 18. Zakona o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata piše: “Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji pod uvjetima određenim ovim Zakonom mogu ostvariti sljedeća prava: 

obvezno zdravstveno osiguranje – status osiguranika u obveznom zdravstvenom osiguranju, prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, prava izvan standarda prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, pravo na oslobađanje od sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, zdravstvena zaštita izvan standarda prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja; 

prava iz mirovinskog osiguranja – pravo na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu, pravo na invalidsku mirovinu,. prava na temelju preostale radne sposobnosti, pravo na obiteljsku mirovinu, pravo na najnižu mirovinu i pravo na staž osiguranja ili posebni staž; prava na osnovi oštećenja organizma – osobna invalidnina, doplatak za njegu i pomoć druge osobe, ortopedski doplatak, posebni doplatak, usluge osobe za pružanje njege i pomoći, pravo na prilagođeni osobni automobili i pravo na naknadu troška prilagodbe osobnog automobila; 

prava na osnovi gubitka ili nestanka člana obitelji – obiteljska invalidnina, povećana obiteljska invalidnina, uvećana obiteljska invalidnina, novčana naknada u iznosu obiteljske invalidnine, novčana naknada u iznosu povećane obiteljske invalidnine, novčana naknada u iznosu uvećane obiteljske invalidnine, novčana naknada u iznosu obiteljske mirovine i obiteljska invalidnina nakon smrti hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.”

Branitelji imaju prava na stambeno zbrinjavanje i prednost kod zapošljavanja

Nadalje, prema istom članku imaju i sljedeća prava:

“pravo na stambeno zbrinjavanje, prava u svezi s radom – pravo na prednost pri zapošljavanju, prava zaposlenih i fiskalna olakšica za zapošljavanje;

ostala prava – naknada za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, doplatak za pripomoć u kući, jednokratna novčana pomoć, pravo na doplatak za djecu, pravo na besplatni topli obrok, pravo na potporu za obrazovanje, pravo na besplatne udžbenike, prednost pri smještaju u učeničke odnosno studentske domove, prednost pri smještaju u ustanove socijalne skrbi, pravo na psihosocijalnu pomoć, pravo na pravnu pomoć, 

pravo na dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, pravo na ustupanje dionica, prednost pri zakupu poslovnog prostora, pravo na putne troškove, oslobođenje od plaćanja naknade za prenamjenu poljoprivrednoga zemljišta, oslobođenje od plaćanja sudskih, upravnih i javnobilježničkih pristojbi, obilježavanje mjesta masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata, osiguravanje grobnog mjesta, troškova ukopa uz odavanje vojne počasti i održavanje grobnih mjesta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i ostale potpore.”

I novi ratni vojni invalidi imat će zakonom zajamčena prava

Dakako, imaju i pravo na korištenje veteranskih centara i drugih javnih ustanova za pružanje podrške i usluga braniteljsko-stradalničkoj populaciji.

Isti zakon normira i prava invalida. Razvrstava ih u nekoliko skupina, prema stupnju oštećenja organizma i jamči im osobnu invalidninu, doplatak za njegu i pomoć druge osobe, ortopedski doplatak, pravo na posebni doplatak, pravo na usluge osobe za pružanje njege i pomoći, pravo na prilagođeni osobni automobil, pravo na naknadu troška prilagodbe osobnog automobila… Nitko, jasno, ne spori angažman države u zaštiti invalida, dapače, bilo bi ga poželjno u što većem opsegu proširiti na sve kategorije osoba s invaliditetom i učiniti im život što praktičnijim. Na njihova prava podsjećamo u kontekstu priče o novim hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

Konačno, zakon daje određena prava i djeci hrvatskih branitelja.

MORH nam je nedavno otkrio kako se “u postupku rješavanja statusa hrvatskog branitelja ukupno nalazi 4356 zahtjeva”, dok MUP rješava “641 zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata”.

Bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić veli da je u cijelom njegovu mandatu u SDP-ovoj vladi, od Božića 2011. do veljače 2016. godine Hrvatska dobila dvoje novih branitelja koji “iz objektivnih razloga ranije nisu bili upisani u evidenciju”.

“Sve što sam o tome govorio ostvaruje se. HDZ kao istinski sljednik Saveza komunista, ostvaruje koncept ‘svi smo mi armija’. Ja sam rekao da će za koju godinu biti izuzeci oni koji nisu branitelji. Za razliku od SDP-a, HDZ se uvijek znao odužiti svojim biračima i podupirateljima na razne načine. Uhljebljivanjem u firme, statusima branitelja, vojnim mirovinama… sve za vlast. Uz trenutno slabu oporbu, HDZ ostvaruje onu Plenkovićevu ‘mogu kako hoću'”, veli Matić.

(IndexHR / Vladimir Matijanić)

Facebook
E-mail