Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

HOS-ova udruga: Malenica nas je zabranio jer odbijamo izbrisati “Za dom spremni”

MINISTARSTVO pravosuđa i uprave zabranilo je početkom tjedna Udrugu bojovnika HOS-a (UBHOS) jer odbija iz svojeg Statuta izbrisati geslo i pozdrav “Za dom spremni”, ustvrdila je u utorak ta dragovoljačka udruga.

UBHOS u priopćenju navodi da je ”neslužbenim i nezakonitim putem” početkom tjedna obaviješten da se udruzi rješenjem Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je potpisao ministar Ivan Malenica, odbija produljiti registracija po Zakonu o udrugama, jer odbija iz svojeg Statuta izbrisati “vojničko i pravaško geslo i pozdrav ‘Za dom spremni'”.

UBHOS kaže da je registriran 3. travnja 2001. godine i da je “prvi i jedini legalizirao legitimnu upotrebu pozdrava ‘Za dom spremni’ u svojem Statutu”. Tu praksu kasnije su preuzele i neke udruge HOS-a  koje su nastale pod pokroviteljstvom HDZ-a.

UBHOS podsjeća da je znak, amblem i žig HOS-a legaliziralo Ministarstva pravosuđa 2001. godine u vrijeme koalicijske vlade premijera Ivice Račana pa smatra da je riječ o trajno stečenom i ozakonjenom pravu.

“Nikakvim naknadnim izgovorima pojedinih segmenata državne vlasti to legalno ne može se izmijeniti, jer bi predstavljalo akt protivan Ustavu, koji zabranjuje retroaktivnu primjenu propisa i zakona te oduzimanje stečenih prava”, ističe UBHOS.

Kažu da to nije nacistički pozdrav

Dodaje kako se ne radi o nacističkom pozdravu i amblemu, jer to ne proizlazi iz njegova sadržaja i značenja, bez obzira na ranije korištenje u povijesti, što je dodatno potvrdilo Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima 28. veljače 2018. godine.

UBHOS tvrdi da “Za dom spremni” izvorno predstavlja “izraz otpora velikosrpskoj ideologiji i hegemoniji” i u tom je kontekstu korišten u ratu za neovisnost Hrvatske 1990. – 1995., kao i da većina HOS-ovaca nije bila opterećena “ustašonostalgijom” već je taj pozdrav korišten jer “boljeg pozdrava od toga u datim okolnostima nije bilo, a nema ga ni danas”.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković, a prije njega i predsjednik Republike Zoran Milanović, svojim neodgovornim, sektaškim i politikantskim djelovanjem i nastupima u odnosu na taj pozdrav razbijaju jedinstvo Hrvatske vojske i branitelja, ugrožavaju obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, neustavno osporavajući odredbe regulirane Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji”, smatra UBHOS.

Time se poriču pravomoćne sudske odluke Vojnog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda koji su 1993. priznali ustrojstvo i djelovanje dragovoljačkih postrojbi HOS-a kao legitimne branitelje i sastavni dio Hrvatske vojske, stoji u priopćenju.

(IndexHR / Hina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave