Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Heroji koji su nas zadužili

Heroji iz vremena NOB-e i svi oni koji počivaju na ovom dijelu Mirogoja sigurno su nas zadužili, jer su oslobodili našu zemlju od fašističke okupacije, rekao je Franjo Habulin nakon polaganja vijenaca na partizanskom groblju

(Foto: Nenad Jovanović)

Uoči Dana mrtvih, odnosno Svih svetih, delegacije Saveza antifašističkih boraca antifašista i udruženja koje djeluju unutar Saveza, Grada Zagreba, diplomatskog kora i nekih političkih stranaka, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća zadnjeg oktobarskog dana odale su počast učesnicima NOB-a na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj te žrtvama okupatora i ustaškog režimi na Dotrščini gdje je od 1941. do 1945. pobijeno preko 7.000 građana Zagreba.

Pred grobnicu narodnih heroja počast je odala brojna delegacija SABA RH na čelu s Franjom Habulinom, izaslanica predsjednika Gradske skupštine grada Zagreba Joška Klisovića vijećnica Davorka Moslavac Forjan, delegacija Hrvatskih socijaldemokrata na čelu s Davorom Bernardićem, delegacija ambasade Srbije u kojoj su bili Jelena Surla i Đorđe Žakula, kao i delegacija Kazahstana.

Delegacije antifašista i ambasade Srbije te Davorka Moslavac Forjan odale su počast i na partizanskom groblju gdje su sahranjeni borci poginuli u borbama za Zagreb ili su umrli od zadobivenih rana i bolesti.

Tokom dana počast antifašistima na Mirogoju odala je i delegacija Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

– Dan mrtvih je dan kad se sjećamo naših najbližih i kad uređujemo mjesta njihovog vječnog počivališta. Odajemo im počast i sjećamo ih se s tugom pijetetom, ali nekad i s radošću.

Dan mrtvih je isto tako i prilika da se prisjetimo svih onih koji su nas na neki način zadužili. Heroji iz vremena NOB-e i svi oni koji počivaju na ovom dijelu Mirogoja sigurno su nas zadužili, jer su oslobodili našu zemlju od fašističke okupacije, a paralelno s tim stvarali su buduću demokratsku Hrvatsku i udarili temelje današnjoj suvremenoj RH – rekao nam je Franjo Habulin nakon polaganja vijenaca na partizanskom groblju.

Na pitanje o mogućoj obnovi partizanskog groblja, odgovorio je da su dogovori u toku i da će se uspjeti naći rješenje za obnovu.

Delegacije Grada Zagreba (gradske vijećnice Rada Borić i Davorka Moslavec Forjan), SABA RH i udruženja antifašista koji djeluju na području Zagreba, SDP-a i Hrvatskih socijaldemokrata te norveški ambasador Haakon Blankenborg odali su počast žrtvama kod spomenika na Dotrščini.

(Foto: Nenad Jovanović)

(Novosti/N. Jovanović)

Facebook
E-mail