Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Hajduk je sve zapalio nakon iznenadnog pakta s Rusima: Neki spominju i Franju Tuđmana, ali sve je to jako čudno

(Foto: Wikipedia)

Hajduk je u novu sezonu krenuo s dvije pobjede u velikim dvobojima u prvenstvu, u gostima protiv Dinama i kod kuće protiv Rijeke, a dok se čekaju europske utakmice protiv PAOK-a i nastavak SuperSport HNL-a, ovih dana je s Poljuda pažnju privukla i jedna drugačija vijest, ona izvan terena.

Bila je povezana s dogovorenom suradnjom kluba s tvrtkom LUKOIL Croatia, povezanom s ruskim LUKOIL-om, tamošnjim naftnim divom, a takva suradnja je sa sobom povukla i dosta upitnika. Postavljaju se pitanja zašto je Hajduk odabrao baš tog partnera, a nije nepoznato ni zbog čega.

Surađivanje s tvrtkom povezanom s ruskim naftnim divom je problematično u vremenima dok se ne smiruje oružje u ruskoj invaziji na Ukrajinu koja traje sada već godinu i pol. Režim Vladimira Putina ne posustaje, a Rusija ostaje okružena, između ostalog, i s brojnim tvrtkama pod međunarodnim sankcijama, uključujući one u Europskoj uniji.

U EU se to ne odnosi na LUKOIL koji je privatna tvrtka, no iz aspekta suradnje s tvrtkom povezanom s Rusima, pitanja oko Hajduka su se ipak zavrtjela.

Nije se ovakva suradnja dopala svima u vremenima kada se od Rusa i mogućeg povezivanja s njima uglavnom i dalje bježi, a to traje i na sportskoj sceni. Međunarodne sankcije i dalje su na snazi za brojne tamošnje reprezentacije, a za pojedince, nema nastupa pod ruskim državnim obilježjima u puno sportova.

Takva situacija prati Ruse u godini uoči Olimpijskih igara u Parizu, s naglaskom na sportski svijet koji je sankcijama dao snažnu poruku Vladimiru Putinu i njegovoj vlasti, pa i iz tog aspekta, iznenađuje što je vodstvo hrvatskog sportskog velikana iz Splita krenulo u ovakvom smjeru.

Makar LUKOIL i ne bio tvrtka pod izravnom ruskom državnom kontrolom, suradnja s hrvatskom tvrtkom koja je povezana s ruskim naftnim gigantom, s tvrtkom čija je središnjica u Moskvi, ipak je podignula dosta obrva…

Odjeknuo glas analitičara

Među glasovima protiv ovakve suradnje, odjeknuo je snažan istup koji je u objavi na Facebooku imao politički analitičar Ivica Granić, koji nije štedio Hajdukovo vodstvo i ponajprije predsjednika Lukšu Jakobušića, sa stavom da je ovakav potez na Poljudu jednostavno jako loš.

Pritom Ivica Granić nije štedio riječi u svojoj opsežnoj objavi, između ostalog, spominjući i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

“Rekao bi pokojni predsjednik Tuđman ‘prodali ste Hajduka za Judine škude’”, prisjetio se politički analitičar svojedobnih Tuđmanovih riječi, tada ne o Hajduku, ali s porukom da se ne smije dati svoje pod bilo koju cijenu.

“Možda alkar Lukša, trenutni predsjednik HNK Hajduk, ne zna da u Ukrajini gine tisuće ljudi na prvim crtama, možda mu je promaklo da ruski zločinci čine grozne ratne zločine ubijajući dronovima svakodnevno na desetine civila. Možda… Možda”, nastavio je Ivica Granić.

‘Hajduk ovo nije zaslužio’

U svojoj objavi, naglasio je i koliko ga ovakva suradnja pogađa.

“Što reći osim, katastrofa, Hajduk ovo nije zaslužio. Usred brutalne ratne invazije ruskih fašista na susjednu suverenu državu, na narod, potpisati sponzorski ugovor sa ispostavom ruske kompanije potonuće je na samo dno moralne kanalizacije. Pa čak i ako se uzme u obzir i činjenica kako je u pitanju privatna kompanija, čak ni tada”, napisao je politički analitičar.

“Takvima se ne smije davati nikakav legitimitet sve dok traje agresija, jer trguju ruskom naftom, istom onog koja pokreće strahoviti ratni stroj, koji svakodnevno likvidira desetine nevinih ljudi”, naglasio je Ivica Granić, ističući da se radi o tvrtki kojoj ne treba davati legitimitet.

Nisu svi protiv

S obzirom na to da LUKOIL nije pod sankcijama u Europskoj uniji, barem nije za sada, suradnja s hrvatskom tvrtkom koja je povezana s ruskim LUKOIL-om je otvorena za europske klubove, pa tako i za Hajduk.

Zbog toga, traju rasprave koje donose i drugačije stavove od onih da od takvog partnera treba pobjeći pod svaku cijenu.

Stav koji je stao na stranu potezu Hajdukove Uprave imao je i Ivan Brodić, energetski analitičar i glavni urednik portala Energypress, kako je približila Slobodna Dalmacija.

Što se glasa naroda tiče, tu je također bilo dosta pozitivnih reakcija, s pogledom Hajdukovih navijača koji ide u smjeru da je svaki novi sponzor dobrodošao. Puno takvih reakcija bilo je ispod objave na stranici splitskih Bijelih na Facebooku o ovom novom partneru na Poljudu.

Sjetili su se neki navijači i Ivana Perišića čije bi dovođenje iz Tottenhama trebalo platiti, osim ako prijevremeno sporazumno ne raskine ugovor s londonskim klubom pa onda može doći bez ikakve odštete.

Novac i snažan partner određuju puno stvari, čak i ako mnogi taj novac dovode u pitanje pitajući se gdje je tu nestao moral. Ipak, nije Hajduk jedini koji je postupio ovako tražeći novog jakog partnera, a u toj priči ima i pobornike bez obzira na to koliko kontroverzi i podijeljenih mišljenja izazvala…

(dnevno.hr/Ivor Krapac)

Facebook
E-mail