Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

HABULIN PROZVAO NEKE U VLASTI – Milošević na obilježavanju ustaškog zločina u Banskim Grabovcima: ‘Nema hrvatskog antifašizma bez Srba u Hrvatskoj’

Srpsko narodno vijeće se u subotu komemoracijom u Banskom Grabovcu pokraj Petrinje, a povodom 82. godišnjice, prisjetilo tragične sudbine 1285 žrtava koje su stradale 25. i 26. srpnja 1941. godine kao žrtve ustaške NDH

Foto: Spomenik Banski Grabovac / iz arhive SABA RH

Ustaškom zločinu u Banskom Grabovcu, ubojstvu 1285 ljudi privedenih s cijele Banovine, prethodila je i prva oružana akcija banijskih partizana koji su u noći između 23. i 24. srpnja 1941. godine napali zgradu općine i željezničke stanice u Banskom Grabovcu.

“Današnja Europa i Hrvatska utemeljene su na vrijednostima antifašizma i pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Iako, svjedoci smo potpune razgradnje spomenutih vrijednosti na praktično cijelom europskom prostoru, a o razlozima zašto je to tako mogli bismo ispisati čitave studije”, rekao je predsjednik SABA-e Franjo Habulin na komemoraciji.

Ustvrdio je i da se sustavno iznose uljepšane ili otvoreno lažne slike prošlosti te se falsificira karakter ustaške države, ali i antifašističke borbe. “Taj diskurs je do te mjere ušao u javnost, zadobivši podršku čak i nekih najviših dužnosnika vlasti, da ga je moguće zaustaviti isključivo sistematičnim i kvalitetnim obrazovnim radom”, ocijenio je.

Na skupu su govorili predstavnici antifašističkih organizacija iz Petrinje i Gline, prethodno položivši vijence kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina, a zamjenica sisačko-moslavačkog župana Mirjana Oluić zahvalila je antifašistima što se okupljaju svake godine u Banskom Grabovcu njegujući tekovine antifašizma i narodnooslobodilačke borbe.

“Domaći fašisti su bili ustaše koji su otvarali logore za domaće stanovništvo. Ubijali su i terorizirali domaće stanovništvo, te ih nikakva revizija povijesti ne može oprati od počinjenih zločina i činjenice da su bili ratni saveznici fašizmu”, rekao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, te naglasio da, kada se govori o hrvatskom antifašizmu i hrvatskim partizanima, nema hrvatskog antifašizma bez Srba u Hrvatskoj.

Savjetnica za ljudska prava i civilno društvo predsjednika Republike Melita Mulić rekla je kako spomenici i muzeji čuvaju sjećanja, a da je upravo cijela Banovina jedan veliki spomenik antifašizma.

“Svim partizanskim borcima dugujemo trajnu zahvalnost. Kao i svim braniteljima iz Domovinskog rata, među kojima su unatoč visokim godinama bili i nekadašnji partizanski borci, koji su pridonijeli konačnom ostvarenju povijesnog ideala mnogih generacija hrvatskog naroda za samostalnom državom”, rekla je Mulić.

(Direktno.hr / kj/h)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave