Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Grlić Radman je u Ukrajini. Sa sobom poveo Granića, Grabar-Kitarović, Truta, čak i bivšu šeficu HSLS-a Đurđu Adlešič

Hrvatski šef diplomacije boravi u radnom posjetu Ukrajini

(Foto: Wikimedia Commons) Ilustracija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravi u radnom posjetu Ukrajini gdje je potvrdio hrvatsku potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, priopćio je MVEP. S Grlićem Radmanom su u Ukrajini i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, posebni savjetnik hrvatskog premijera Mate Granić, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut te predsjednica udruge “Hrvatska pomaže” i nekadašnja utjecajna HSLS-ova političarka Đurđa Adlešič.

Ministar Grlić Radman razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom. “Istaknuo je ponovo nepokolebljivu potporu Hrvatske neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica”, navodi se u priopćenju.

Zbog jedinstvenog hrvatskog iskustva tijekom Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije, šef hrvatske diplomacije istaknuo je važnost dijeljenja iskustava s Ukrajinom. Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i vojne agresije do potpune europske i euroatlantske integracije te je spremna prenositi iskustva i nastaviti pružati sve oblike pomoći.

Primopredaja generatora u Hostomelju

“Hrvatska je svjesna važnosti razminiranja kao preduvjeta za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svijet, uključujući i najranjivije države. Stoga vjerujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svjetskog programa za hranu (WFP) u razminiranju poljoprivrednih područja doprinijeti tom cilju. U kontekstu moguće svjetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje“, naglasio je ministar.

Ministar Kuleba zahvalio je Hrvatskoj na solidarnosti s ukrajinskim narodom i pomoći koju je pružila od prvoga dana, navodi se u priopćenju MVEP-a. “Ukrajina osjeća potporu i pomoć Republike Hrvatske. Naše dvije zemlje ne vežu samo odlični međuvladini odnosi, već i prijateljski odnosi naših naroda. Ukrajina prepoznaje Hrvatsku kao ključnog partnera za proces razminiranja”, rekao je.

Radman je u okviru radnog posjeta Ukrajini posjetio Hostomelj, gdje je nazočio primopredaji generatora, koji su osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći hrvatske vlade u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku.

‘Hrvatska solidarna s ukrajinskim narodom’

Vlada RH donirala je milijun eura UNICEF-u za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini. Zahvaljujući toj donaciji, UNICEF je nabavio 50 generatora i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka u kojem je Radman danas bio.


Ti generatori predstavljaju vitalnu infrastrukturu te će značajno unaprijediti uvjete života lokalnog stanovništva, navodi se u priopćenju. Njihova instalacija omogućit će pristup neophodnoj električnoj energiji, koja je od izuzetne važnosti za funkcioniranje osnovnih usluga poput obrazovnih institucija i drugih društvenih objekata.

“Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima”, zaključio je ministar.

(telegram.hr/Karlo Došen)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave