Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Fižulić: HDZ otpočetka nije kadar zauzeti jasan stav prema NDH i ustaškom režimu

(foto: N1) Gost Novog dana bio je bivši ministar gospodarstva i kolumnist Telegrama Goranko Fižulić.

Hrvatska danas obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Vlada, odnosno njeni članovi, danas odlaze na Mirogoj, Macelj i Goli otok, mjesta gdje je većina žrtava komunističkog režima. Zašto ne odlaze na mjesta stradavanja žrtava ustaškog režima?

“Opravdanje je uvijek političko. Ova Vlada je u svom odnosu prema ostavštini prošlosti, bilo ustaškom režimu ili svemu što se događalo za vrijeme Jugoslavije vodila politiku ‘malo bi piškili, malo bi kakili’. Raspadom Domovinskog pokreta, onog desnog od HDZ-a, otvorio se politički bazen koji se otvara, zajedno s onima u Saboru, prema HDZ-u. Plenković se, čini se, nema razloga udovoljavati manjinskim strankama oko Židovske općine i SDSS-a, nego nastaviti ovu politiku koja je politike ravnoteže i to je duboko pogrešno. Ako obilježavate samo one koji su stradali zbgo svega što se događalo u Jugoslaviji, onda je to vrlo pogrešno”, smatra Fižulić.

Dodaje da je nemoguće istodobno obilježavate žrtve ustaštva, fašizma i nacizma te žrtve komunističkog režima.

“Nije moguće jer se pod totalitarne režime stavlja i NHD, ustaški režim koji nije bio samo totalitaran, on je bio genocidan, to je bio režim koji bio sluganski prema nacističkoj Njemačkoj, režim koji je vjerojatno najcrnja epizoda u hrvatskoj povijesti i nikad ne može biti poravnat sa zločinima po završetku i nakon Drugog svjetskog rata i onim od ’45. do ’90. Naravno da u Hrvatskoj postoji cijeli niz obitelji i krajeva, koji imaju nešto drugačiji odnos prema povijesti jer misle da se zločinima koji su se dogodili nakon što su neki od njihovih predaka sudjelovali u ustaškoj strahovladi može izjednačiti. Ne može, to su dva različita pojma. HDZ od početka nije kadar uzeti jasan odnos prema NDH i ustaškom režimu, sve se za njih na komemoraciju u Jasenovcu, oni misle da je dovoljno kada se tamo osude ustaški zločini. Plenković je svjestan da dio biračkog tijela ne želi zabranu ZDS-a, nego da stvari budu kakve su danas”, rekao je Fižulić.

Na pitanje ide li Vlada u onom smjeru da se mijenja Kazneni zakon i da se u potpunosti zabrani pozdrav Za dom spremni, potpredsjednik Vlade Tomislav Medved rekao je da su smjernice Vijeća za suočavanje s prošlošću sasvim jasne. Što će na to reći HDZ-ovi manjinski partneri?

“Plenkoviću se otvorio cijeli bazen zastupnika koji će na jedan vrlo blagi poziv odglasati sve što treba i zadržati ovu koaliciju u sedlu do kraja mandata. Mislim da neće raskidati koaliciju s manjincima, to bi za njega bilo politički loše, ne samo doma nego i u Bruxellesu. Gledat ćemo ovu kombinaciju do kraja mandata, ali da je većina stabilna, stabilnija je nego je bila prije početka ljeta”, kazao je Fižulić.

Komentirao je i krizu u Afganistanu, za koju mnogi tvrde da je jedan od najvećih poraza NATO-a i američkih vojnih snaga.

“U 20 godina za SAD je, bez saveznika, radilo oko 300.000 Afganistanaca, kada dodate tome njihove obitelji, to je milijun ljudi kojima je potencijalno ugrožen život ili ne žele živjeti pod talibanskim režimom. Afganistan je zemlja od 38, 39 milijuna ljudi, a zadnjih godina godišnja migracija je oko milijun. Postavlja se pitanje tko bi te ljude trebao primiti jer iz reakcija niza država vidimo da nema volje da se takva masa primi, zbog ksenofobnih sentimenata većine zemalja zapada prema dolasku stranaca”, rekao je Fižulić.

Facebook
E-mail