Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Božinović i Reiner u Maclju, govorili o žrtvama komunista

Foto: Hina

EUROPSKI dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježen je kod grobnice uz Spomen-crkvu Muke Isusove i križa u Lepoj Bukvi, na području gdje se smatra da je pogubljeno 13.000 žrtava nakon Drugog svjetskog rata.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da su masovna ubojstva bez suđenja, kakva su se dogodila i u Maclju, najtragičnija posljedica vladavine nedemokratskih režima.

“Stratište Macelj je po utvrđenom broju od 1247 ekshumiranih žrtava do sada među najvećim otkrivenim stratištima komunističkog režima u Hrvatskoj, čemu u prilog idu izjave svjedoka da je u maceljskim šumama stradalo oko 13.000 žrtava”, rekao je Božinović.

Podsjetio je da iz novije hrvatske povijesti imamo neriješenu sudbinu 1858 nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu.

“Naša će vlada predano nastaviti raditi na rješavanju pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu i istraživanju masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja”, poručio je Božinović.

Potpredsjednik hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da je hrvatski narod proživio sve najgore totalitarne režime u 20. stoljeću.

Zločini koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše uglavnom su kažnjeni u sudskim procesima, a te totalitarne ideologije povijest je jasno i nedvosmisleno osudila.

Komunistički zločini nikad nisu procesuirani

“Međutim, komunistički zločini počinjeni nad desecima tisuća Hrvata nakon završetka Drugog svjetskog rata nikad nisu procesuirani, a kamoli kažnjeni, već ih je komunistički režim nagradio”, rekao je Reiner.

Potpredsjednik Udruge Macelj 1945. Damir Borovčak smatra da se po pitanju žrtava komunizma ne poduzima dovoljno jer je “premalo sluha i dobre volje, sve manje iskrenih zauzimanja za istine o komunističkim zločinima”.

S njim se složio saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, kazavši da je hrvatsko društvo vrlo jasno osudilo svaki oblik fašizma i nacizma, ali je “duboko protkano naslijeđem komunizma”.

“Držim da hrvatska država mora učiniti sve što može da osudi komunizam jednako kao i nacizam i fašizam te da se u odgojno-obrazovnom sustavu vrlo jasno postavi prema komunizmu, koji je, kao što vidimo, učinio ogroman zločin u hrvatskom narodu i u hrvatskoj državi”, rekao je Miletić.

Upitan o stajalištu Mosta prema izmjenama Kaznenog zakona i zabrani pokliča “Za dom spremni”, odgovorio je da je Ministarstvo uprave za vrijeme premijera Ivice Račana legaliziralo taj pozdrav.

“Jedna od rijetkih postrojbi, HOS, u Domovinskom ratu nema ni jednog zločinca i njihovi vojnici nisu osuđeni za zločin. To su najveći heroji, koji su branili ovu državu. To je predmet rasprave, možemo sjesti i razgovarati, ali mi smo ovdje vrlo jasni”, kazao je Mostov zastupnik.

(INDEXHR / Hina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »