Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

FIR podsjeća na konferenciju UN-a protiv rasizma prije 20 godina

2001. godine, tjedan dana prije terorističkih napada 11. rujna, UN je bio domaćin “Svjetske konferencije protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i netolerancije” u Durbanu u Južnoj Africi. Bila je to treća konferencija protiv rasizma i odala je počast uspješnoj borbi protiv politike aparthejda u Južnoj Africi s mjestom održavanja konferencije.

Na ovoj konferenciji sudjelovali su mnogi visoki političari, među njima Fidel Castro i predsjednik PLO-a Yasser Arafat. U duhu društvenog djelovanja protiv rasizma, istodobno je održan široki forum nevladinih organizacija koji je također izvijestio o svojim iskustvima u borbi protiv isključenosti, netolerancije i rasizma.

Konferencija je usvojila deklaraciju od preko 200 točaka s analizama i opsežnim akcijskim programom koje će provesti sve članice UN -a.

U deklaraciji doslovno stoji:

„Podsjećamo da se holokaust nikada ne smije zaboraviti;

S dubokom zabrinutošću primjećujemo porast antisemitizma i islamofobije u raznim dijelovima svijeta te porast rasnih i nasilnih pokreta temeljenih na rasizmu i diskriminatornim idejama protiv židovskih, muslimanskih i arapskih zajednica;

Zabrinuti smo zbog teškog položaja palestinskog naroda pod stranom okupacijom. Priznajemo neotuđivo pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje i uspostavu neovisne države, te priznajemo pravo na sigurnost za sve države u regiji, uključujući Izrael, i pozivamo sve države da podrže mirovni proces i do brzog zaključka;

Pozivamo na pravedan, sveobuhvatan i trajan mir u regiji u kojoj će svi narodi koegzistirati i uživati ​​ravnopravnost, pravdu i međunarodno priznata ljudska prava, kao i sigurnost. “

Također je dogovoreno da će se održati naknadne konferencije radi razmatranja napretka postignutog u provedbi Akcijskog plana. Sastanci su već bili održani u Ženevi i New Yorku 2009. i 2011. godine, ali morali su konstatirati da se – u pozadini napada i “rata protiv terorizma” – rasizam povećao u cijelom svijetu. Također je bilo vidljivo da se obveze iz Durbanske deklaracije ne provode u mnogim državama.

22. rujna 2021. održat će se konferencija Durban IV, na kojoj će se ponovno raspravljati o zajedničkom djelovanju protiv rasizma, koji se masovno povećao u različitim zemljama nakon pandemije korone, u duhu Durbanske deklaracije. Problem je, međutim, što između ostalog SAD, Australija, Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Nizozemska i Austrija, kao i Izrael odbijaju sudjelovanje na ovim konferencijama – zbog očekivane kritike politike izraelske vlade nasuprot palestinskom stanovništvu u okupiranim područjima i pojasu Gaze.

FIR pozdravlja napore Ujedinjenih naroda da nastave borbu protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i netolerancije na temelju Durbanske deklaracije. Poziva sve političke snage i države da podrže ovu zajednički neophodnu borbu i da napuste svaki stav poricanja. FIR stoga poziva sve vlade da sudjeluju na konferenciji Durban IV.

FIR i njegove federacije članice dat će svoj doprinos kao nevladine organizacije u odgovarajućim zemljama zajedno s drugim društvenim snagama u borbi protiv rasizma, antisemitizma, ksenofobije i diskriminacije. Oni će aktivno podržavati sve mjere svojih vlada u smislu deklaracije.

Međunarodni savez anifašista (FIR) / Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave