Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Goldstein: Crna Gora je de facto pala, ovo je apsolutna svinjarija

Screenshot: N1

O situaciji u Crnoj Gori i “srpskom svijetu” u Novom danu na N1 televiziji govorio je povjesničar Ivo Goldstein.

Ustoličenje Joanikija u Cetinju nije bila samo crkvena ceremonija, smatra povjesničar, ono je bilo osmišljeno kao politička manifestacija Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali i politička provokacija.

“Ustoličenje Joanikija najmanje bilo crkvena ceremonija”

“Iako je patrijarh Porfirije rekao da to nema veze s politikom, mogao se izabrati bilo koji drugi manastir. Cetinje je simbolično mjesto dijela Crnogoraca i išlo se na podizanje tenzija. Dodatni argument tome je to što su svećenici tijekom ceremonije ustoličenja pjevali ‘Kad se vojska na Kosovo vrati’. Kakve veze ima vojska s ustoličenjem? Ponajmanje je to bila crkvena ceremonija.

Bacanje suzavca na mirne prosvjednika je prekomjerna upotreba sile. U samoj vladajućoj koaliciji nastavile su se tenzije, ljudi se pitaju tko je odgovoran i traže se ostavke”, govori Ivo Goldstein.

SPC poručuje da je Cetinje tradicionalno mjesto u kojem se rade ustoličenja, a i sam Joanikije živi u Cetinju, međutim Goldstein ističe važnost značenja Cetinja za Crnu Goru i crnogorski identitet.

“Zna se što Cetinje znači za Crnu Goru i crnogorski identitet. Nastalo je potkraj 15. stoljeća i tamo je izgrađen manastir. To je bilo jedino mjesto koje je ostalo izvan osmanske vlasti i to je jezgra prve crnogorske tvorevine krajem 15. stoljeća, koja je evoluirala u čvrstu vlast krajem prve polovine 19. stoljeća. Crna Gora je međunarodno priznata kada i Srbija. Unatoč tome što je bilo prilično izolirano, Cetinje postaje glavni grad Crne Gore. Stvorile su se dvije struje koje su i dan danas vidljive – zelenaši ili komiti koji se zalažu da je crnogorska nacija samobitna i odvojena od Srbije i bjelaši koji govore za sebe da su Srbi. Ta podjela postojala je krajem 19.stoljeća, a postoji i danas. Za vrijeme Jugoslavije ti bjelaši nisu ni postojali”, pojasnio je povjesničar značenje Cetinja za crnogorski narod.

Razočarao se u patrijarha Porfirija, koji se, ako se nije htjela igrati politička utakmica, u što Goldstein i nije baš siguran, nije snašao u ovim događajima.

“SPC s državom još od srednjeg vijeka čini jedinstveno političko biće”

“SPC je integrirana u politiku jer je autokefalna i ona s državom još od srednjeg vijeka čini jedinstveno političko biće. Integrirana je u nacionalnu politiku puno više u teoriji i praksi nego što je to u katoličkom svijetu”, objašnjava.

Dotaknuo se i ‘srpskog sveta’, o kojem se proteklih dana dosta govori, i pojasnio na što se ta sintagma odnosi:

“Srpski svet je politika Republike Srbije. Da budem direktan, igraju se vrlo ozbiljne igre. Srpski svet je tu, to je politika koja funkcionira. Vučić zna da promjene granica neće proći, stoga se ne traži promjene granice, traži se utjecaj u okolnim zemljama. Tu je BiH s notornim Miloradom Dodikom, kao i događanja u Crnoj Gori. Hrvatska nije neposredno u toj politici, ali indirektno jest. Crna Gora je sada de facto pala, još postoji krug oko Đukanovića, ali Crna Gora je u NATO-u i kandidatkinja za EU, a iz Bruxellesa se, koliko znam, još uvijek nitko nije očitovao.

“Bilo bi dobro da se desnica malo smiri, jer Beograd odmah skače”

Što se tiče Hrvatske, ne vjerujem da će se željeti ostvariti neposredan utjecaj na zbivanja u Hrvatskoj. Ono što će se raditi i što mislim da stalno rade, naglašavat će se ustaška politika i sve veći utjecaj ustaša. Bilo bi dobro da se desnica malo smiri i ne reagira jer na svaku reakciju desnice Beograd odmah skače. Radikali u Beogradu jedva čekaju da se radikali u Zagrebu jave, i obrnuto – jedni druge hrane i jedni drugima daju smisao. Postoji želja za delegitimacijom u Hrvatskoj”, rekao je Goldstein, podsjetivši da kad je Hrvatska objavila da želi na kovanicama eura Nikolu Teslu, iz Beograda su stigle tvrdnje da se radi o provokaciji.

“Da je Tesla danas živ, dobio bi domovnicu. Ako smo građanska država, imamo ga pravo svojatati. Ta beogradska politika, pokušaj da se Tesla prikaže kao provokacija iz Zagreba, najbolji je pokazatelj kako funkcionira današnja srbijanska politika i jedan dio javnosti. Dio javnosti koji to podržava funkcionira po načelu plemenske zajednice kojoj su neprijatelji drugi i drugačiji po bilo kojoj osnovi. U plemenskoj zajednici ste od rođenja”, komentirao je.

“Ovo što se događa u Crnoj Gori je apsolutna svinjarija”

Navodi da se ponavljaju scenariji od prije 30 godina.

“Ako se ide u ostvarivanje srpskog sveta, Srbija je danas demografski iscrpljena, na Kosovu su američke baze i Srbija Kosovo nikada neće vratiti. Krene li veći pritisak prema BiH i Crnoj Gori te Makedoniji, sve su to točke gdje se može krenuti u širenje tog srpskog sveta. Kosovari i Albanci su jedinstvena nacija. Geopolitički je Albanija jednako važna kao i Srbija. Što se tiče hrvatske politike, stvari se vrlo brzo mijenjaju, i to moguće na gore. Ovo što se događa u Crnoj Gori je apsolutna svinjarija i o tome se mora govoriti kako bi se spriječila daljnja radikalizacija”, poručio je povjesničar Goldstein.

(Index Vijesti)

Facebook
E-mail