Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Emotivna sjećanja i veliki jubilej: U Trogiru održana svečanost povodom 79.godina oslobođenja Dalmacije u organizaciji SABA RH, ZUABA Dalmatinskih županija

Brojni antifašisti iz cijele regije Dalmacija okupili su se ispred spomen ploče na Vrata grada i položili zajednički vijenac u ime svih antifašista Dalmacije.

(Foto: D.D.)

Danas je u Trogiru održana svečanost povodom 79.godina oslobođenja Dalmacije u organizaciji SABA RH, ZUABA Dalmatinskih županija i grada Trogira.

Brojni antifašisti iz cijele regije Dalmacija okupili su se ispred spomen ploče na Vrata grada i položili zajednički vijenac u ime svih antifašista Dalmacije. Delegaciju koju su sačinjavali Zoran Restović predsjednik ZUABA Šibensko kninske županije , Drago Mindoljević predsjednik UABA Trogir, Pero Križanac predsjednik UABA Omiš, Tonči Vetma – UABA Solin i Neven Kačić Bartulović predsjednik UABA Split je predvodila Vesna Ugrina izaslanica Franje Habulina, predsjednika SABA RH.

“Predsjednik ZUABA Splitsko dalmatinske županije Juraj Krstulović u ime organizatora obratio se prisutnima sa prigodnim riječima.

Sa početkom u 11.30 u Gradskoj vijećnici grada Trogira održana je Svečana akademija. Pozdravne riječi uputili su Drago Mindoljević, zamjenik gradonačelnika Trogira Viktor Novak, general Hrvatske vojske Luka Džanko. Predsjednik ZUABA SDŽ je u svom prigodnom govoru istakao tri velika jubileja koja su danas obilježena.
79 godina oslobođenja Dalmacije 80 godina osnivanja čuvenog 8. Korpusa i 80 godina početka dalmatinskog zbijega u Ell Shat.

Izaslanica predsjednika SABA RH Franje Habulina Vesna Ugrina je u svom kratkom obraćanju poručila:
Danas nas je okupilo sjećanje na velike događaje za koje nikada ne smijemo dozvoliti da padnu u zaborav. Danas smo ovdje da se podsjetimo na ono što je bilo i kako je bilo ali i odlučnost da gradimo budućnost na temeljima položenim u slavnoj antifašističkoj borbi, na što Dalmacija posebno treba biti ponosna. Istinu o borcima trebamo braniti i čuvati ka pravo koje je neprikosnoveno pravo svakog slobodnog čovjeka. Bez istine o prošlosti nema budućnosti…

Ženski zbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Splita je svojim pjesma uveličao svečanost. U predvorju gradske vijećnice u organizaciji ZUABA Šibensko kninske županije je bila postavljena izložba pod nazivom “Oslobođenje Dalmacije”.
Projekcijom filma Ell Shatt završena je svečana akademija”, priopćili su.

(dalmacijadanas.hr/D.D.)

Facebook
E-mail