Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

EKSKLUZIVNO! Auschwitz: Riportal na mjestu snimanja filma o Opatijcu koji se posljednji izbavio iz pakla zloglasnog logora

Oleg Mandić ispred originalnog stočnog vagona kojim su stizali zatočenici

Posljednja klapa dokumentarnog filma “Posljednji dječak u Auschwitzu” pala je u ponedjeljak na prostoru nekadašnjeg koncentracijskog logora kraj poljskog grada Oswiecima (njemački Auschwitza)

Riječ je o dokumentarcu koji se, na predlošku istoimene knjige objavljene i u Italiji i u Hrvatskoj, bavi ratnom i logorskom kalvarijom Olega Mandića, tada 11-godišnjeg dječaka, i njegove obitelji.

Poznati Opatijac je u Auschwitzu II – Birkenau, zloglasnom logoru za istrebljenje i sinonimu za holokaust, zajedno s majkom i bakom, proveo osam mjeseci, postavši stjecajem okolnosti posljednji zatočenik koji je logor napustio živ nakon što su ga oslobodile postrojbe sovjetske Crvene armije krajem siječnja 1945. godine.

Oleg Mandić spred barake nekadašnje “ambulante”

Producent filma je talijanski Iris produzioni, redatelj William Carrer, a film je financijski pomoglo i talijansko Ministarstvo obrazovanja koje ga, u edukativne svrhe poučavanja o ratu i ratnim zvjerstvima, namjerava distribuirati školama diljem Italije.

U narednim mjesecima slijedi postprodukcija, a očekuje se da će premijera filma u Hrvatskoj i Italiji biti na proljeće sljedeće godine.

Snimanje filma počelo je prošle godine, upravo prije početka pandemije koronavirusa zbog čega se oduljilo sve do danas. Film je sniman na lokacijama u Opatiji, Rijeci, Trstu i Auschwitzu, a studijsko snimanje obavljeno je u talijanskoj Cittadelli (provincija Padova).

Kod željezničkih tračnica kojima su stizali zatočenici. U pozadini se vidi zloglasni toranj logora

(Riportal / tekst i foto: Neven Šantić)

Facebook
E-mail