Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Draženka Polović: Užas ne treba slaviti

Tog dana 1991. grad je bio okovan strahom, užasom i jezom. To je atmosfera koju ne trebamo slaviti, a mi je okamenjujemo u gradskoj ikonografiji i svijesti, što je pogubno za jedan grad, kaže članica Gradskog vijeća Karlovca iz platforme Možemo!

Jedini koji su ustali protiv odluke Gradskog vijeća Karlovca da most poznat po ratnom zločinu nazovu po Specijalnoj policijskoj jedinici Grom kojoj je pripadao Mihajlo Hrastov, osuđen za taj isti ratni zločin pred hrvatskim pravosuđem, jesu vijećnici platforme Možemo! Slučajno ili ne, to se dogodilo na 30. godišnjicu ratnog zločina. Kakva je to poruka karlovačkih vlasti?

Poruka je da Karlovac ostaje zarobljenik u svojoj ratnoj povijesti. Karlovac je u svojoj povijesti imao divna razdoblja građanskog prosperiteta i napretka samo onda kada je bio okrenut pravim vrijednostima grada kao što su sloboda i tolerancija, kada je bio otvoren prema budućnosti. Tog dana 1991. grad je bio okovan strahom, užasom i jezom. To je atmosfera koju ne trebamo slaviti, a mi je okamenjujemo u gradskoj ikonografiji i svijesti, što je pogubno za jedan grad. Protiv toga smo da se javni gradski prostori militariziraju u nazivu.

Gradonačelnik Damir Mandić ustvrdio je da je današnji Karlovac za jedan takav čin dužan Karlovčanima poginulima u ratu. Što je Karlovac dužan živim građanima?

Živim Karlovčanima smo dužni autentičnu demokraciju, toleranciju, grad otvoren za sve koji misle drugačije, za sve ljude koji ovdje žive. Poginulim karlovačkim braniteljima grad se odužio spomenikom ispred karlovačkog suda. Mislim da je to dovoljno. Karlovac je grad ruševina. Taj most koji već decenijama zovemo Koranski ili Rakovački most građen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u Jugoslaviji. U ovoj našoj Hrvatskoj on propada godinama i vapi za rekonstrukcijom. Takav oronuli most kojem mijenjamo ime, nema ni biciklističke staze, nema poštenog nogostupa, nema rasvjete, ima ogradu koja je opasna za sigurnost građana. Mostovi ne bi trebali služiti kao sredstvo manipulacije.

Osim novog imena, Koranski most bez rekonstrukcije dobio je i novi mural s likom Mihajla Hrastova. Što građani kažu na novo ruho?

To je HDZ-ova politika kojom je stvorena još jača polarizacija u gradu. Primamo pozive građana koji govore da Karlovac još uvijek nije spreman za ovakve naše javne nastupe protiv ratnih sinonima. Pa kada će biti? No velik broj građana ogorčen je muralom. Tamo navečer, kada se hoda ispod tog nadvožnjaka, u mraku, bez rasvjete, mural izgleda kao leš. Tmurno, sablasno, jezovito, baš kao i sam događaj prije 30 godina.

(Novosti / Paulina Arbutina)

Facebook
E-mail