Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

DP: Tko je Dobronić da sudi onima koji viču ZDS? Dobronić: Ja sam šef Vrhovnog suda

IZJAVA novog šefa Vrhovnog suda Radovana Dobronića o ustaškom pozdravu Za dom spremni izazvala je burnu reakciju Domovinskog pokreta.

Dobronić je, podsjetimo, u intervjuu rekao da je pozdrav Za dom spremni nedopustiv u bilo kojoj prilici.

O toj izjavi se za vikend oglasio Domovinski pokret, stranka na čije čelo je nedavno zasjeo vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Dobroniću, tko si ti da im sudiš? Insignije palih vitezova ne može nitko zabranjivati”, naveo je Domovinski pokret u objavi na Facebooku.

Dobronić se danas osvrnuo na tu reakciju Domovinskog pokreta, koji ga je upitao tko je on da sudi onima koji izvikuju pozdrav Za dom spremni.

“Sad sam predsjednik Vrhovnog suda”

“Što se tog tiče, sad sam predsjednik Vrhovnog suda. To je civilizacijsko-vrijednosno pitanje i radi se o tome da sudovi nisu samo puki primjenjivači propisa nego oni stvaraju određeni sustav vrijednosti”, rekao je danas Dobronić.

Dodao je da ne treba dodatno zakonski regulirati ovaj problem i da je sve jasno.

“Sve stranke koje sudjeluju u parlamentu ne bi trebale imati problema s osudom takvih simbola”

“Nikako to nije ideološko pitanje. Trebamo slijediti primjere svih razvijenih zemalja. Sve stranke koje normalno sudjeluju u parlamentarnom životu ne smiju imati nikakvih problema s osudom svih takvih simbola koji se povezuju sa sistemom koji je bio za vrijeme NDH”, istaknuo je predsjednik Vrhovnog suda.

(Index Vijesti)

Facebook
E-mail