Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Dodik: BiH je kao i ideja ustaške države. Brnabić: Srbi se bojali povampirenog ZDS-a

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno je u subotu ustvrdio da je raspad te države neminovan i najavio je daljnje korake ka jačanju Republike Srpske, koji bi u konačnici vodili prema njezinom odcjepljenju, usporedivši BiH s “ustaškom državom”.

Dodik je na svečanosti u Banjoj Luci, organiziranoj u povodu obilježavanja dana RS-a, kazao da je BiH “jednaka ideji o ustaškoj državi iz prošlog stoljeća”, stoga je neprihvatljiva za Srbe.

“Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo”, kazao je Dodik, kojemu je SAD ranije ovog tjedna nametnuo sankcije zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja njenog Ustava.

Poručio je da ga sankcije neće zastrašiti i zaustaviti, zahvalivši Srbiji na potpori koju tamo ima.

Vlasti Republike Srpske u Banjoj Luci ponovo su organizirale proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta, unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH još 2016. taj praznik okvalificirao neustavnim jer vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u.

Pravorijek Ustavnog suda u RS-u odbili su poštovati te su nastavili obilježavati datum kada je 1992. godine odmetnuta skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasila “srpsku republiku BiH” kao dio plana da se spriječi proglašenje neovisnosti BiH i ona zadrži u sastavu krnje Jugoslavije pod dominacijom Slobodana Miloševića.

Taj je čin predstavljao uvod u rat koji je izbio nakon što je uvjerljiva većina građana BiH na referendumu održanom potkraj veljače i početkom ožujka 1992. glasala za neovisnost, a paravojne postrojbe bosanskih Srba, uz potporu JNA, provedbu te odluke pokušale su spriječiti.

Sadašnja predsjednica RS-a Željka Cvijanović na svečanosti je kazala da je sve to zapravo bila tek borba za slobodu, odbacujući bilo kakvu odgovornost čelnika bosanskih Srba iz 1992. za izbijanje rata.

Tvrdi da RS danas ne ruši Daytonski sporazum, nego to čine predstavnici međunarodne zajednice “anticivilizacijskim nasiljem”, kao i da ima sve više onih u inozemstvu koji to razumiju.

“BiH je neuspješna i na štetu svih nas”, zaključila je Cvijanović, dodajući da je Srbija “prirodni oslonac” RS-a.

Brnabić podržala Dodika

Dodikovu proslavu uglavnom su ignorirali predstavnici međunarodne zajednice u BiH, no došao mu je ruski veleposlanik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, kao i cijeli niz visokih dužnosnika iz Srbije, predvođenih premijerkom Anom Brnabić. 

Tamo je bio i zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac. 

Brnabić je u svom govoru poslala poruku kako su se bosanski Srbi 1992. samo borili za kolektivna i građanska prava nastojeći tako spriječiti ponavljanje zločina iz Drugog svjetskog rata, zastrašeni “povampirenim pokličem ‘Za dom spremni'”, te kako bi se, da nije formirana RS, ponovio Jasenovac.

Njena je teza da je postojao plan da se “sa stankom od 50 godina nastavi genocid započet u NDH” pa je RS stvorena kako bi se to spriječilo te uspostavio mir i stabilnost.

Kazala je da je sada iznimno zabrinuta problemima s kojima su suočeni dužnosnici RS-a, a posebice sankcijama koje je SAD nametnuo Dodiku, dodajući da se takvim kaznenim mjerama Srbija nikada neće pridružiti.

Znatno odmjerenije političke poruke poslao je pak patrijarh Porfirije, koji je apelirao na političare iz reda bosanskih Srba da poštuju druge, njihove vrijednosti i potrebe.

“Važno je da svi znamo da briga o svojim pravima i potrebama nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava”, kazao je Porfirije ističući da je nužno razgovarati i voditi dijalog s drugima, bez teških riječi koje povrjeđuju, tim prije jer su narodi u BiH povezani na svaki način, ne mogu jedni bez drugih i jer su jedni drugima potrebni.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave