Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

ERHARD BUSEK: ‘Jako sam sretan što je austrijska vlada donijela odluku o zabrani komemoracije na Bleiburgu’

Foto: Manca Juvan

Bivši potpredsjednik austrijske vlade i osnivač udruge novinara Istočne i Jugoistočne Europe (SEEMO), ekskluzivno za Nacional govori o trenutačnoj burnoj političkoj situaciji u Austriji i na Zapadnom Balkanu te o političkim potezima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

NACIONAL: Austrijska vlada nedavno je odlučila ukloniti spomen-obilježje na Bleiburgu kojim se veliča fašistička NDH i zabraniti komemoraciju koja se tamo godinama održava. Zašto taj primjer ne slijedi hrvatska vlada?

Jako sam sretan što je austrijska vlada donijela takvu odluku. Ne znam zašto hrvatska vlada ne slijedi taj primjer, ali u njenu obranu mogu reći da je i Austriji trebalo jako puno vremena – od 1945. do danas – da stvori jasan stav o nacizmu i svojoj ulozi u Drugom svjetskom ratu, kao i onome što se događalo poslije. Zato nije čudno da takve rasprave i u Hrvatskoj i u Srbiji još uvijek traju. Naime, suočavanje s prošlošću ne događa se preko noći.

NACIONAL: Ipak, Hrvatska je članica EU-a i trebala bi poštovati europske vrijednosti, a jedna od temeljnih je antifašizam. Međutim, Vlada Andreja Plenkovića još uvijek nije donijela zakon o zabrani upotrebe ustaških pozdrava i obilježja, iako je još prije godinu dana načelno prihvatila tu inicijativu predstavnika židovske zajednice, kao i zastupnika srpske manjine koji podržavaju koalicijsku vladu. Kako to komentirate?

Mislim da Andrej Plenković još uvijek računa na dio birača koje ne želi izgubiti. Dugo smo imali slične probleme i kod nas u Austriji, jer se uvijek gledalo na desnicu i njihove reakcije. I mi trenutačno imamo problem sa svojim novim ministrom policije Gerhardom Karnerom, kojeg optužuju za antisemitizam i koji se već suočio s kritikama zbog muzeja u gradu Texingtalu, gdje je posljednjih godina obnašao dužnost gradonačelnika. Taj muzej posvećen je Engelbertu Dollfussu, štovatelju talijanskog fašizma koji je od 1932. do 1934. bio autoritarni vođa Austrije. Karner je prije nekih 13, 14 godina opravdavao postojanje tog muzeja, no nedavno je rekao da žali zbog toga, da je bio u krivu i da će sljedeće godine preurediti muzej. Dakle, trebalo mu je 14 godina da nauči svoju lekciju. A što se hrvatske vlade tiče, ako je potpredsjednik koalicijske vlade predstavnik srpske manjine, u kojem političkom pravcu oni gledaju?

(Nacional/ Zrinka Vrabec Mojzeš)

Facebook
E-mail