Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Documenta: Svaki ratni zločin mora se procesuirati

Ukoliko optužnica za Petrovačku cestu bude potvrđena, zalažemo se za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj. Ne protivimo se univerzalnoj nadležnosti, jer je njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih kaznenih djela, navodi Documenta

Zbog nepostupanja pravosuđa Republike Hrvatske, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, pozdravila je najavu podizanja optužnice srpskog Tužilaštva za ratne zločine protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Danijela Borovića, Željka Jelenića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca, za koje sumnjaju da su odgovorni za avionsko raketiranje izbjegličke kolone Srba koja se kretala Petrovačkom cestom kod mjesta Kapljuh u selu Bravsko i mjestu Svodna kod Novog Grada u Bosni i Hercegovini 7. i 8. kolovoza 1995.

Documenta pritom ističe da je u prvom slučaju živote izgubilo devet osoba, od toga četvoro djece, dok je više osoba ranjeno. Također smatraju da se svaki ratni zločin mora procesuirati i pozivaju nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak. 

“Ukoliko optužnica bude potvrđena, zalažemo se za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj. Ne protivimo se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom“, navode iz Documente.Ova nevladina organizacija za ljudska prava još 2012. upozoravala je da spomenuti zločin nije istražen, a kamoli procesuiran. Potpredsjednik vlade Tomo Meved već je najavio da će Vlada optužnicu, ako je i zaprimi, jednostavno odbaciti.

U međuvremenu je i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila da će o optužnici razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem, kazavši da suradnja oko ratnih zločina u regiji ne funkcionira.  “BiH ne priznaje zapovjednu odgovornost, a Srbija si prisvaja nadležnost za ratne zločine u cijelom svijetu i to je za RH neprihvatljivo“, izjavila je državna odvjetnica.

(Novosti / D. Grozdanić)

Facebook
E-mail