Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Dobronić odgovorio Plenkoviću zbog ZDS-a: Korištenje tog pozdrava je nedopustivo

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Radovan Dobronić odgovorio je Andreju Plenkoviću nakon što je premijer pozvao Vrhovni sud da ujednači sudsku praksu vezanu uz pozdrav “Za dom spremni”. 

Dobronić je za RTL rekao da je korištenje tog pozdrava u javnom prostoru pravno i moralno nedopustivo.

“Što se tiče zabrane tog pokliča, on je već danas suprotan i hrvatskome Ustavu i hrvatskome zakonu, stvar je samo kako to primjenjuju pojedini sudovi. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu”, kazao je jučer Plenković.

Dobronićev odgovor

Dobronić kaže da Vrhovni sud RH prije o tome nije donio nijednu odluku jer do sada nije bio u prilici odlučivati. 

“Člankom 220. Prekršajnog zakona dana je ovlast državnom odvjetniku Republike Hrvatske podići zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćnih prekršajnih odluka.

Međutim, takvog zahtjeva državnog odvjetnika u vezi s navedenim pitanjem do sada nije bilo”, poručio je šef Vrhovnog suda za RTL.

Turudić: ZDS nigdje nije naveden kao kazneno djelo

RTL je poslao upit DORH-u zašto takav zahtjev nije nikada upućen te planiraju li ga uputiti. Poručili su da je glavna državna odvjetnica utvrdila da nema osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda oko pokliča “Za dom spremni”.

“Naš pravni sustav je takav da je Vrhovni sud razvlašten od onih ustavnih ovlasti koje ima. Nema ovlasti ujednačavati sudsku praksu u kaznenim predmetima, a u prekršajima samo na zahtjev državnog odvjetništva.

Znači u ovom predmetu je mogla glavna državna odvjetnica zapravo podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti. Ona to nije napravila već duže vrijeme. Nju postavlja vlada Republike hrvatske odnosno sabor tako da se bojim da svi putevi vode prema vladi”, tumači Zlata Đurđević, stručnjakinja za ustavno pravo.

S Đurđević, isto kao i s Dobronićem, slaže se i sudac Ivan Turudić. On demantira Plenkovićevo uvjeravanje da je “Za dom spremni” i sada zabranjen. 

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ nigdje nije tim riječima, tim izričajem, naveden da je kazneno djelo. Ako tako smatra, neka propiše da je to zabranjeno. Sada se daje jedan vrlo nezahvalan zadatak sudovima da oni budu moralni, društveni arbitri, da oni daju sudove o stvarima koje su svjetonazorske.

To nije fer prema sudbenoj vlasti i onda je najlakše sudbenu vlast optuživati za stvari za koje zaista nije ni na koji način, ni objektivno ni subjektivno odgovorna. Prebacivanje odgovornosti kao politički kukavičluk? Apsolutno!” komentirao je Turudić.

Index Vijesti

Facebook
E-mail