Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Desnica Hrastova proglasila herojem

Znamo da ima murala različitim ratnim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije, ali ne znamo da se na mjestu na kojem je počinjen zločin podižu murali i da se imenuju po onima koji su napravili taj ratni zločin, komentirao je Milorad Pupovac službeno proglašavanje koranskog mosta Mostom Specijalne jedinice policije “Grom”

Nova ploča na koranskom mostu

U Karlovcu je ovaj tjedan i zvanično most na rijeci Korani proglašen Mostom Specijalne jedinice policije “Grom”. Istaknuta je i ploča s imenom, a proglašenju novog imena i pripadajućoj molitvi sa svećenikom, uz pripadnike udruge koja okuplja članove ove jedinice, bio je prisutan i karlovački gradonačelnik Damir Mandić, javljaju mediji.

Na preimenovanje mosta, kao “eklatantan primjer veličanja bezumnog čina”, u slobodnom govoru u Saboru RH, osvrnuo se predsjednik i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. On je kazao da je “jedan most to prestao biti, onaj koranski”.

– Most se moralno urušio, prestao premošćivati Koranu i povezivati karlovačku s kordunskom stranom. Najprije jedan mural, a potom i jedan naziv, uzrokovali su to urušavanje. Mural, zato što je napravljen u slavu onoga koji je počinio težak ratni zločin, ubivši na osobito svirep način trinaestoricu zarobljenika. Naziv, zato što je onaj koji je izvršio zločin, pripadao jedinici čijim je imenom imenovan do jučerašnjeg dana koranski most. Zločin je počinjen 21. septembra 1991., kada je zaustavljeno 25 vojnika u dva kamiona, u jednom rezervnog, u drugom redovnog sastava, pokupljenih na brzinu s područja Krnjaka. Nakon pregovora oni predaju oružje, jedna grupa se šalje u Karlovac u policiju, druga grupa se zadržava na mostu, njih 17. Nakon kratkog vremena, 13 ih je likvidirano dok četvorica skaču u vodu, od kojih je jedan teško ranjen i izliječen u karlovačkoj bolnici – opisao je Pupovac kronologiju ratnog zločina.

Naveo je da se u javnosti može čuti da je Hrastov, koji je počinio zločin nad zarobljenicima – kakvih je bilo u svim ratovima, pa i u ovom – zaslužio moral i slavu te da je svoj posao uradio muški i pošteno. Također se tvrdi da jedinica, u čijem je sastavu bio Hrastov i čiji pripadnici su sudjelovali u egzekuciji, ne može snositi kolektivnu krivicu.

– Znam da je po prostoru bivše Jugoslavije sve više slavljenja i zaborava odgovornosti za ratne zločine i slavljenja onih koji su odgovorni za ratne zločine o kojima su presude donijeli bilo domaći, bilo međunarodni sudovi. Znamo da ima murala različitim ratnim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije. Ali ne znamo da se na mjestu na kojem je počinjen zločin podižu murali i da se imenuju po onima koji su napravili taj ratni zločin. Nije tu kraj. Kada je rodbina onih koji se sjećaju stradanja ubijenih zarobljenika htjela zapaliti svijeće na mjestu gdje su njihovi bližnji stradali, to im nije dopušteno. Neobičan je taj način poštivanja zakona, veoma neobičan, zakona koji u svojoj osnovi nema moralnost – zaključio je Milorad Pupovac.

Nakon njegovog govora, predsjedniku Sabora upućeno je nekoliko povreda poslovnika koje su zloupotrebljene kao replike na iznijete činjenice i stavove SDSS-ovog zastupnika. Za riječ su se javili Miro Bulj, Marijan Pavliček, Stipo Mlinarić, Hrvoje Zekanović, Željko Sačić, Milan Vrkljan, Rade Šimičević, Nikola Grmoja i Marko Milanović Litre. Svi zastupnici desnog političkog spektra su ustanovili da je Pupovac “izvrijeđao hrvatske branitelje, osjećaje hrvatskog naroda” te da bi se “trebao ispričati za agresiju, umjesto da kritizira”, kako je naveo Zekanović. Stipo Mlinarić je čak kazao da je Mihajlo Hrastov “heroj”.

Na samom poprištu zločina, poput ovih saborskih zastupnika, slično je govorio predsjednik Udruge SJP “Grom” Josip Slaćanin, koji je kazao da je događaj na Koranskom mostu 1991. “preusmjerio tijek Domovinskog rata na karlovačkom području.” “U postrojbi je bilo puno časnih ljudi. Da se razumijemo, i Hrastov je za nas heroj, a ne zločinac, međutim presuda je takva kakva je, i neki si daju za pravo da nas sve etiketiraju s njegovom presudom, kao da smo svi ratni zločinci. To je jednostavno neprihvatljivo”, ustanovio je predsjednik Udruge SJP “Grom”, pritom dodavši i posve novu tezu.

Dok se do sada tvrdilo da je Hrastovljev zločin bio doprinos obrani Karlovca, Slaćanin je dodao: “Da je pao grad Karlovac, a to se moglo desiti, Hrvatska bi pukla po pola. Mi danas ne bi stajali ovdje, možda bi u Klagenfurtu na njemačkom davali intervju”, po čemu ispada da je ovim činom nasilja obranjena čitava država.

(Novosti)

Facebook
E-mail