Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Dan pobjede u Baranji

Ambasadori Rusije, Kazahstana i Azerbajdžana položili su u Batini vijence na Spomenik Pobjeda posvećenom Batinskoj bici, ispod kojeg su posmrtni ostaci 1.297 boraca Crvene armije.

Dana  9. maja, u Baranji je svečano obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje je organizirala belomanastirska Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA), pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića. Vijenci i buketi cvijeća položeni su na spomenike u Bolmanu, Šećerani, Branjinom Vrhu, Partizanskom groblju i Trgu slobode u Belom Manastiru te na monumentalnom Spomeniku Pobjeda posvećenom Batinskoj bici, ispod kojeg su posmrtni ostaci čak 1.297 boraca Crvene armije.

Uz Udrugu ABA, u obilježavanju su učestvovali SABA RH, Grad Beli Manastir, Općina Jagodnjak, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Osječko-baranjske županije, Gradski odbor SDSS-a i VSNM u Gradu Belom Manastiru, SDP Beli Manastir, Zajednica UABA Vukovarsko-srijemske županije, Baranjsko-rusko i Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva.

Na spomeniku u Batini vijence su, uz ostale, položili ruski ambasador Andrej Nesterenko te ambasadori Kazahstana i Azerbajdžana Toležan Barlibajev i Fahradin Gurbanov. Na istom mjestu ranije je položen i vijenac ambasade Ukrajine iz Zagreba, a ruski ambasador položio je vijence i na obje lokacije u Belom Manastiru.

Na Trgu slobode u Belom Manastiru prigodnim govorima okupljenim građanima obratili su se Nikola Opačić, Andrej Nesterenko i Predrag Stojanović, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika “iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine”, a na Batini Lazo Đokić, potpredsjednik Saveza ABA RH, i ponovo ruski ambasador Nesterenko.

(Novosti / Jovan Nedić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »