Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Dalmatinci polažu cvijeće svojim ustanicima i obilježavaju 81 godišnjice osnivanja Prvih partizanskih odreda u Dalmaciji

Prošla je 81. godina od kada su se na Knježaku u Kaštel Kambelovcu okupili članovi Prvog kaštelanskog partizanskog odreda.  Tog 11. kolovoza 1941. g. hrabri Kaštelani odazvali su se pozivu savjesti domoljuba, zovu slobode i želje za životom kojim neće gospodariti drugi. Znali su da ulaze u gotovo bezizlaznu borbu. Znali su da će to biti borba na život i smrt, a ipak nisu oklijevali. Bili su spremni žrtvovati svoje sutra zbog našeg danas.

Ispred spomenika koji je podignut na mjestu  odakle su ti mladi ljudi krenuli davnog 11.08.1941. godine okupili su se članovi udruge ABA Kaštela, delegacije udruga antifašista Solina, Splita , Zajednice udruga antifašista  Splitsko dalmatinske županije i SDP-a Kaštela . Polaganjem cvijeća i minutom šutnje sudionici su odali  počast pripadnicima  te prve partizanske postrojbe na kaštelanskom području.

Predsjednik udruge ABA Kaštela Željko Ađutantov na početku svog obraćanja prisutnima naglasio je da nas je na ovom mjestu okupilo sjećanje  na veliki događaj za kojeg nikada ne smijemo dozvoliti da padne u zaborav i da na ovaj način izražavamo zahvalnost svima onima koji su stali na pravu stranu kada je to bilo najpotrebnije. Otpor protiv fašizma i nacizma, otpor svima onima koji su bili sljedbenici tih zločinačkih ideologija i sudionici njihove jednako zločinačke prakse, taj otpor je zlatna stranica u povijesti Kaštela. Zato je jako važno znati da su Kaštela 1941.g. brojila 6.350 stanovnika od kojih je u antifašističkoj borbi sudjelovao 1.631 stanovnik Kaštela.

Prvi Kaštelanski partizanski odred je na početku brojio 57 boraca, od čega je njih 42 bilo iz kaštelanskih mjesta, 13 boraca je bilo iz Solina a dvojica vodiča iz Bitelića. Komandir odreda bio je Ante Roje, a komesar Drago Gizdić.

U ime antifašista Splitsko – dalmatinske županije prigodnim riječima obratio se Juraj Krstulović predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko – dalmatinske županije.  U svom obraćanju podsjetio nas je na te davne dane kada su na području Splita, Solina , Kaštela , Trogira , Šibenika…. osnivani prvi partizanski odredi , kada je Dalmacija odlučno rekla NE okupatorima i kada se veliki broj Dalmatinaca pridružuje partizanskom pokretu jer je on bio jedina alternativa fašizmu.

Početak kolovoza je od posebnog značaja za Splićane, Solinjane, Kaštelane , Trogirane i antifašiste Splitsko – dalmatinske županije. 10. kolovoza 1941. g. osnovan je Prvi Solinski partizanski odred, 11. kolovoza 1941. g.  osnovani su Prvi Kaštelanski partizanski odred i Prvi Splitski partizanski odred. Zato ovih dana kada obilježavamo 81 godišnjicu osnivanja partizanskih odreda u Solinskom bazenu, Kaštelima i Splitu izražavamo zahvalnost svim ustanicima u Splitsko – dalmatinskoj županiji koji su doprinijeli oslobođenju Dalmacije,  onima koji su srcem u temelje stali i postali besmrtni u djelu za koje su pali.

Vesna Ugrina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave