Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Corona prosvjedi u Europi

Pandemija Corone čvrsto se steže ne samo u europskim zemljama. Unatoč početku cijepljenja, mnoge  su vlade nastavile usvajati mjere zaključavanja kako bi suzbile nekontrolirano širenje virusa i tako preopteretile svoje zdravstvene sustave.

Međutim, takvi propisi utječu na ljude na različite načine. U većini zemalja tvrtke i proizvodni pogoni, u kojima također postoji visok rizik od zaraze, ostaju otvoreni, dok ugostiteljski objekti s higijenskim konceptom ili kulturni objekti moraju i dalje biti zatvoreni. Mali poduzetnici, samozaposleni i umjetnici gotovo godinu dana nemaju prihoda, dok se velike tvrtke saniraju uz pomoć vlade, a multinacionalke poput Amazona pobjednici su krize.

Uz to, ograničenja u javnom životu imaju i velike psihološke posljedice, posebno za samce i starije osobe, koji ne mogu koristiti elektroničke medije kako bi nadomjestili nedostatak socijalne komunikacije. To rađa posljedice koje će društvo zaokupljati još neko vrijeme. Stoga postoje dobri razlozi za kritiziranje odgovarajućih vladinih mjera suzbijanja pandemije i njihovih ekonomskih posljedica za ljude te za traženje alternativa. U raznim zemljama sindikati također organiziraju prosvjede, ali istodobno obraćaju pažnju na korištenje maski i drugih zaštitnih mjera.

Međutim, takva je kritika nešto sasvim drugo od onoga što posljednjih tjedana sve češće viđamo u brojnim europskim gradovima. Proteklih vikenda u raznim europskim gradovima ponovno su se održali prosvjedi protiv vladinih mjera za suzbijanje pandemije Corone. Nekoliko tisuća ljudi – većina koja nije politički organizirana – okupilo se na masovnim akcijama. Njihov slogan bio je “bez diktature”, ali ono što su prije svega mislili jeste da se ne želi  “moje slobode” ograničiti. Zapravo je većina tih okupljanja bila poput velike zabave – bez maski, bez razmaka, s prijateljima i alkoholom.

Zastrašujuće je bilo da je uz govore teoretičara zavjere na tim skupovima postojala i otvorena revizija povijesti zlouporabom simbola. Poricatelji Corone nazivali su se Anne Frank ili Sophie Scholl, jer su se “opirali” navodnoj “diktaturi Corone”.

Istodobno, otvoreni neofašisti ne samo da se toleriraju na takvim okupljanjima, već i prostor za svoje ciljeve koriste nasiljem i planiranim kršenjem pravila. Pritom tvrde da provode “volju naroda”. Tako je, predvođeno aktivistima PEGIDA-e, nekoliko tisuća poricatelja Corone prodefiliralo Kasselom bez maski i razmaka, unatoč sudskoj zabrani. Bilo je zastrašujuće da policija nije izvršila naredbu suda, već je zabranjeni marš ispratila prijateljski.

Antifašističke udruge u raznim zemljama formulirale su jasne odgovore na takve prosvjede u Coroni:

Naravno, nećemo se odreći svojih političkih poruka i nećemo zaustaviti javne aktivnosti pod ograničenjima Corone. Međutim, mi pazimo da tim aktivnostima ne ugrozimo svoje bližnje i sebe.

Podržavamo suštinsku kritiku antisocijalnih posljedica državne politike u pandemiji Corone. Međutim, potpuno je neprihvatljivo da zanemarujemo naložene zaštitne mjere na način malograđanske pobune i umjesto toga širimo pojedinačne slobode.

Za nas solidarnost također znači solidarnost sa svim zdravstvenim radnicima i radnicima u skrbi za starije osobe koji zaslužuju više od pljeska. Solidarnost sa svima onima koji svojim radom održavaju svakodnevicu.

Antifašisti su solidarni i odgovorno se nose s ovom pandemijskom situacijom.

(Međunarodni savez antifašista – FIR / SABA RH)

Facebook
E-mail